KOMENTÁŘ  Ještě jsme neznali semifinalisty probíhajícího Místrovství Evropy ve Francii a trenér Pavel Vrba, dne již bývalý reprezentační trenér, vedl první tréninkovou jednotku ve svém novém působišti, klubu FK Anži Machačkala a to přestože týden předtím dostal od předsedy Pelty bianco šek pro další kvalifikační cyklus.
 
"Jsem zklamaný, že jsme nebyli úspěšnější. S tím nemůžu být spokojený. Nebudu se vymlouvat na smůlu při losu, to je realita. Udělali jsme maximum, abychom tým dobře připravili," řekl po návratu z mistrovství na tiskové konferenci reprezentační trenér 
 
EURO se herně ani výsledkově našim reprezentantům nepovedlo.
 
Standardním řešením by bylo provést důkladnou analýzu našeho vystoupení, podívat na možné příčiny, vyhodnotit varianty dalšího postupu a rozhodnout se jak dál?  
 
Předseda Pelta, přes výše uvedené, vyslovil trenérovi důvěru i do kvalifikace o mistrovství světa, bez toho, aby vystoupení naší reprezentace bylo podrobeno detailní analýze a realizační tým dostal žádoucí zpětnou vazbu a měl možnost poučit se z chyb, kterých se dopustil a co nám ukazuje vystoupení ostatních účastníků šampionátu.
 
„Mám platnou smlouvu a nevidím důvod, proč bych nepokračoval,“ řekl po prohře s Tureckem a po vyřazení ze základní skupiny trenér Vrba a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl reprezentační kormidelník měnit. Vrba měl být spasitelem, který reprezentaci vratí zašlý lesk. 
 
Příchod úspěšného klubového trenéra Pavla Vrby k fotbalové reprezentaci byl přáním většiny fanoušků. Michal Bílek prohrál s fotbalovou reprezentací 2:1 v Itálii a postup na Mistrovství světa v Brazílii byl ztracen, vzápětí rezignoval na post hlavního trenéra reprezentačního týmu.
 
Na stránkách www.trenink.com jsme se v komentáři Lord Voldemort rezignoval, hledá se Harry Potter pokusili objektivně podívat na čtyři roky fotbalové reprezentace pod vedením Michalem Bílka.
 
Po odstoupení Michala Bílka se o zázrak pokusil Josef Pešice, který dělal co mohl, ale výsledky z ostatních kvalifikačních skupin českou reprezentaci do Brazílie nepustil. 
 
Následovalo podzimní ochotnické představení předsedy FAČR Miroslava Pelty, který ukázal na svého vyvoleného v podobě Pavla Vrby, a plzeňského majitele Tomáše Paclíka o několika dějstvích.  Přestože Pavel Vrba o kontrakt u reprezentace stál, tak si představitelé Plzně a FAČR vydávali na tiskových konferencích kategorická odmítnutí a silácká prohlášení o tom, co možné je a co možné není.    
 
Aby se následně ukázalo, že trenér Vrba má ve smlouvě výstupní klauzuli, která mu odchod z Plzně umožňuje a je pouze na předsedovi Peltovi, zda bude ochoten přesvědčit výkonný výbor, že Pavel Vrba je ten, který dovede reprezentaci do FranciePelta zaplatil a Vrba splnil to, co se od něj očekávalo. Postoupil na EURO z prvního místa v kvalifikační skupině.
 
Co bylo hlavním odchodem Pavla Vrby od reprezentace? Nepřesvědčivé výkony na mistrovství Evropy, odlišnost práce trenéra na klubové a reprezentační úrovní, mediální tlak který Vrba při vší úctě v Plzni nemohl zažít, možnost vyzkoušet si zahraniční angažmá nebo štědrý kontrakt, který ho zabezpečí do konce života? 
 
Faktem je, že Pavel Vrba měl ve smlouvě, podobně jako v případě kontraktu v Plzni, výstupní klauzuli, která mu umožnila převzít FK Anži Machačkala. Jen je otázku, zda si doposud mnohými obdivovaný a uznávaný trenér nepokazil renomé tím, jak před svým odchodem od reprezentace vědomě kalil vodu.
 
Trošku stranou však zůstává informace, že spolu s trenérem Vrbou odchází jako jeho asistent Dušan Fitzel. Dosavadní technický ředitel FAČR a manažer reprezentace. Post, který bez ohledu na osobu která ji zastává, by měl být zárukou kontinuity sportovního úseku FAČR, ať už je trenérem kdokoliv.
 
Jak může odborná fotbalová veřejnost vnímat všechny projekty FAČR a změny, které Fitzel zaváděl? Nijak valně. Svou vizi fungování sportovního úseku FAČR prachsprostě vyměnil za post "obyčejného" asistenta u podprůměrného ruského klubu a nechal reprezentaci na holičkách.
 
Právě proto je náš fotbal, tam kde je. Myslíme maximálně na tři měsíce dopředu.