Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 21339
Image Jsou tomu dva týdny co jsme na stránkách trenérského portálu www.trenink.com publikovali ukázkový tréninkový s zápasový plán letního přípravného období týmu kategorie dospělých ve třetí nejvyšší soutěží, který se připravoval v poloprofesionálních podmínkách.

Plán má sloužit jako inspirace pro trenéry, kteří sestavují vlastní a chtějí získat zkušenosti od dalších trenérů. Stejně tak i dnes v článku Herně-kondiční cvičení pro přípravné období se pokoušíme nabídnout našim čtenářům inspiraci v podobě herně-kondičních cvičení, které mohou do svého tréninkového procesu v letním přípravném období zařadit na místo monotématického kroužení v lese nebo po hřišti.

Cvičení se vesměs zařazují do hlavní části tréninkové jednotky, vždy až po důkladném zahřátí organismu hráčů a po přípravě hráčů na toto zatížení. Při úpravě délky intervalu zatížení, případně velikosti hrací plochy lze užít u všech věkových kategorií.

Kondiční souboje 1:1 na 5 branek s nahrávači
Cílem herně-kondičního cvičení je rozvoj nebo obnova rychlostně-vytrvalostních a rychlostně-silových schopností hráčů. Cvičení je prováděno herní specifickou formou v permanentních soubojových situacích jeden na jednoho (1:1) s cílem provést míč pod kontrolou pokud možno co největším počtem branek, ke spolupráci je možné využit nahrávače na obvodu. Od hráčů je v průběhu intervalu zatížení vyžadována maximální intenzita provádění.

Seriál Kondiční stromeček [1] [2] [3]
Kondiční cvičení je zaměřeno především na rozvoj krátkodobé vytrvalosti a střednědobé vytrvalosti specifickou (herní) formou. Cílem je nepřerušované provádění přesných přihrávek a naražení, převzetí míče do pohybu i s přibývající intenzitou a neustálý pohyb hráčů při výběru místa. Z křídelního prostoru vyžadujeme střílené centry na nabíhající zakončující hráče, kteří se musí koncentrovat na efektivitu zakončení.

Kondiční centry na polovině
Cílem herně-kondičního cvičení je rozvoj rychlostně-vytrvalostních a rychlostně-silových schopností hráčů a to herní formou. Od hráčů, kteří jsou zapojení do akce požadujeme maximální intenzitu provádění před zakončením akce, ale i po ní, kdy se hráči musí vrátit do svých původních pozic intenzivním během na úrovni 80-90%.

Dva souboje 1:1 bez branek s 8 nahrávači
Cílem herně-kondičního cvičení je rozvoj nebo obnova rychlostně-vytrvalostních a rychlostně-silových schopností hráčů. Cvičení je prováděno herní specifickou formou v permanentních soubojových situacích jeden na jednoho (1:1) s cílem provést míč pod kontrolou pokud možno s využitím pasivních spoluhráčů (nahrávačů) na obvodu hrací plochy. Dbáme na odolnost hráčů v soubojových situacích, důsledné krytí míče a v opačném případě o pokusy konstruktivního odebrání míče. Od hráčů je v průběhu intervalu zatížení vyžadována maximální intenzita provádění.

Dva souboje 2:2 bez branek s 8 nahrávači
Cvičení je prováděno herní specifickou formou v permanentních soubojových situacích dva na dva (2:2). Cílem cvičení je udržet míč pod svou kontrolou, pokud možno s využitím pasivních spoluhráčů (nahrávačů) na obvodu hrací plochy. Dbáme na odolnost hráčů v soubojových situacích, důsledné krytí míče a v opačném případě o pokusy konstruktivního odebrání míče. Od hráčů je v průběhu intervalu zatížení vyžadována maximální intenzita provádění.

Rozvoj vytrvalosti specifickou formou
Cílem tohoto průpravně-kondičního cvičení je, jak již název uvádí, rozvoj krátkodobé vytrvalosti specifickou formou, tedy cvičením s míčem. Vedle této energetické zóny zde zdokonaluje časování a kvalitu všech útočných herních činností jednotlivce.



{comment}