Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 13669

Image TIPY REDAKCE Početně nevýhodné situace jeden na dva (1:2) nemají trenéři v tréninkové m procesu příliš v oblibě, přesto se vedle situace jeden na jednoho (1:1), jedná o jednu z nejčastějších situací, které v průběhu utkání nastávají. Na stránkách trenink.com jsme se nácviku této situace věnovali v článcích Střelba po soubojové situaci 1:2 nebo v Braň jednoho nebo dva útočníky.

Název dnešního článku je Jeden na dva (1:2) po vyběhnutí obránců, autor je trenér Jiří Formánek, který inspiraci pro toto cvičení našel ve svém článku Jeden na jednoho (1:1) s bočním postavením obránce. Snahou bylo navodit situaci blízkou utkání, kdy střední stopeři vystupují vpřed, ale soupeři se podaří sízkat a krajní hráč zpracuje dlouhý křížný míč a nachází se v situaci 1:2.

Herní cvičení zařazujeme do hlavní části tréninkové jednotky, zvládnou ho všechny věkové kategorie, od přípravek počínají až po kategorii dospělých. Je třeba dbát intervaly odpočinku a zatížení.

 


Cíl herního cvičení:

Cílem herního cvičení je naučit útočícího hráče řešit situaci jeden na dva (1:2) v případě, že bránící hráč nestojí v čelním postavení a byli v pohybu vpřed. Bránící hráči mají sice početní převahu, ale o krok vpřed je útočící hráč. Jejich snahou je vytlačit útočícího hráče do nevýhodné střelecké pozice, případně mu konstruktivně odebrat míč.

 

 

 

Jeden na dva (1:2) po vyběhnutí obránců

 


Popis herního cvičení:

- herním prosotrem je polovina (1/2) hrací plochy
- na brankové čáře je umístěna branka
- 5-10 metrů před pokutovým územím je dvojice kuželů
- cvičení je určeno minimálně pro:
(a) 1-2 brankaře
(b) 4-8 bránící hráče
(c) 6-10 útočících hráčů
- hráči do pole jsou rozdělení na dva týmy
- jeden bránící a jeden útočící
- útočníci jsou pak ještě rozdělení na pravou a levou skupinu
- brankář chytá v brance
- jedna a druhá skupina útočícího týmu jsou v levém a pravém křídelním prostoru
- dvojice obránců stojí na úrovni pokutového území
- bránící dvojice hráčů chodí do akce pravidelně (mají určené pořadí)
- útočící hráči mají každý svůj míč
- trenér zcela náhodně vyvolává hráče útočících týmů (levá, pravá strana)
- hráči vedou míč na branku a snaží se o zakončení
- bránící hráči po pokynu trenéra obíhají kuželu před sebou
- a následně se snaží o: (a) znemžnění střelby
(b) vytlačení do nevýhodné pozice
(c) konstruktivní odebrání míče
- další akci trenér zahajuje až po skončení té předcházející
- útočící hráči soutěží o počet vstřelených branek
- po zapojení všech hráčů do řešení soubojů 1:2 si hráči dvou týmů vymění pozice

Varianty:

- hráči zůstávají ve svých pozicích (obránci brání, útočníci útočí)
- akce začíná výhozem brankáře na krajního hráče
- obránci si počítají úspěšnost svého počínání

Pomůcky:

- 16x míč
- 1x velká branka (i přenosná)
- 4x mety (kuželky, kloboučky)
- rozlišovací trika (2 barvy)

 

 

 

 

 

 


Tipy radakce:

Řešení situace 2:1 na 1 branku se zakončením
Cílem herního cvičení je zdokonalit řešení útočné situace 2:1 z pohledu ofenzivních hráčů, kteří se nacházejí v křídelních prostorech. Zaměřujeme na rychlou kombinační spolupráci mezi hráči, jejich vzájemnou součinnost při řešení této herní situace a podporujeme snahu hráčů tlačit se do zakončení akce, vyžadujeme rychlé řešení situace. Dbáme na správné načasování při nabíhání a následné přesné zakončení po finální přihrávce. Bránící hráč se snaží o vykrývání prostoru a vytlačení hráče do horší střelecké pozice.

Rychlá kombinace 2:1 na dvě branky
Cílem herního cvičení je neustálá rotace hráčů na postech a stálá permanence brankářů, které zdokonalujeme v typických činnostech, jako je chytání a rozehrávání míčů. Zaměřujeme na rychlou kombinační spolupráci mezi hráči, jejich vzájemnou součinnost při řešení specifické herní situace, pohyblivost v situacích dva na jednoho (2:1), správné načasování při nabíhání a následné přesné zakončení po finální přihrávce.

Řešení situace 2:1 na 3 branky se zakončením
Cílem herního cvičení je zdokonalit řešení útočné situace 2:1 z pohledu ofenzivních hráčů. Zaměřujeme na rychlou kombinační spolupráci mezi hráči, jejich vzájemnou součinnost při řešení této herní situace a podporujeme snahu hráčů tlačit se do zakončení akce, vyžadujeme rychlé řešení situace. Dbáme na správné načasování při nabíhání a následné přesné zakončení po finální přihrávce. Bránící hráč se snaží o vykrývání prostoru a vytlačení hráče do horší střelecké pozice.

{comment}