Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 17835
Image Skoro tomu jsou přesně tři roky, co čtenáře portálu fotbalových trenérů trenink.com zaujal trenér Vladan Pražák svým čtyřdílným [1] [2] [3] [4] seriálem Moderení pojetí fotbalu, kde velice poutavě popsal rozestavení, způsob a organizaci hry londýnského Arsenalu.

Na jaře letošního roku plzeňský mládežnický trenér Jakub Havránek popsal ve čtyřech článcích [1] [2] [3] [4] hru jednoho z nejefektivněji hrajícího týmu ze Španělska - FC Barcelona. Zaměřil se na na útočnou a obrannou fázi hry, typickou útočnou kombinaci a pohyb hráčů v pokutovém území těsně před zakončením většiny útočných akcí.

Dnes se autor Vladan Pražák zaměřil na defenzivní hru mužstva, respektive na taktickou realizaci nácviku v tréninkových jednotkách.

Záměr:

Prostřednictvím organizace v obraně (kompaktní udržování obranného tvaru do hloubky i šířky hřiště, aktivní obrana herního prostoru i hráčů soupeře při vysoké mentální koncentraci) dosáhnout vysokého počtu konstruktivně získaných míčů a zabránit soupeři vytvářet střelecké situace.

Kritická místa praktické demonstrace:

- udržování vzdáleností mezi hráči
- obsazování herního prostoru v kompaktním bloku
- vzájemný koučink hráčů
- agresivní chování v osobních soubojích

Defenzivní hra – taktická realizace


Popis cvičení (1):

- mužstvo je rozděleno na 2 družstva
- a to po 8 hráčích ve dvou řadách (obranná a středová řada)
- pohybují se na zúženém hřišti podle pohybu trenéra s míčem
- a dodržují vzájemný odstup (cca 12 metrů)

(1) Trenér vede míč různým směrem, hráči reagují na jeho pohyb a pohyb míče. Dochází k natáčení obranného tvaru ve směru postavení míče. Při pohybu vzad hráči uplatňují pohyb v obranném střehu, cval stranou při pohybu do strany a dynamickou činnost při pohybu vpřed se zaujímáním obranného střehu na trenéra/hráče s míčem.

(2) Trenér zastaví míč chodidlem, hráči reagují vyražením vpřed ve směru míče.

(3) V případě, že trenér se pohybuje zpět zády k obrannému tvaru, snahou celého obranného bloku je dostat trenéra/hráče s míčem pod tlak rychlým vystupováním na míč. Trenér mění požadavky na rychlost provádění pohybu obranného bloku (trenér zvedne paži = mírné tempo, obě paže = vysoké tempo)

Speciální pokyny:

- sledovat pohyb spoluhráčů a míče
- pohyb vpřed do postavení v obranném střehu
- pohyb vzad na předních částí chodidel ("lehké nohy") s udržením přehledu o soupeři

Pomůcky:

- 8x mety (kloboučky, kužely)
- rozlišovací trika (2 barvy)
- 1x míč

banner_468x60


{comment}