Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 18326
Image TIPY REDAKCE"Před napsáním tohoto seriálu článku jsem se zamýšlel, jakým způsobem podat čtenářům základní principy zónového způsobu bránění. Jedna z variant byla zaměřit se pouze na různé cvičení, jak v tréninkových jednotkách nacvičovat (zdokonalovat) prostorovou obranu," říká v prvním článku roku 2010 trenér Jakub Havránek, který je autorem nejúspěšnějšího článku roku 2009.

"Pokud jsem se podíval do těchto materiálů nenašel jsem mnoho o nácviku právě zdvojování soupeře v zónové obraně. A proto jsem se na toto téma zaměřil. Zároveň jsem ale přesvědčen o nutnosti chápat tento druh obranné činnosti především jako celek. Jedna činnost plynule navazuje na druhou!" Zdůraznil autor článku Jakub Havránek.

Druhá část třídílného seriálu navazuje na článek trenéra Jakuba Havránka s názvem Teorie zónové obrany, který již podle svého názvu přináší teoretické základy pro tyto nácviky a rozšiřuje první článek seriálu.



Cíl průpravného cvičení:

Cílem tohoto seriálu několika cvičení je nácvik a následně zdokonalování jedné z obranných herních kombinací – kombinace založená na zesíleném obsazení soupeře (konkrétně zdvojení). S tímto nácvikem je dobré začít již v mladších žácích, protože si myslím, že už v této věkové kategorii lze pěstovat základní principy prostorové obrany.

Zdvojování v zónové obraně (1.část)


Popis průpravného cvičení:

 herním prostorem je ½ normální hrací plochy
 cvičení je určeno pro:
(a) 2 bránicí hráče (červení)
(b) 2 útočící hráče (modří)
(c) 1 brankáře
 mety a hráče rozmístíme stejně jako na obrázku
 cvičení zahajuje hráč A
 vede míč za metu
 mezitím si hledá prostor hráč B
 který se chce uvolnit od O1
 hráč A přihrává na hráči B míč "do nohy"
 O1 ho obsazuje zezadu
 společně s ním atakuje soupeře O2
 ten startuje až v době přihrávky od A
 O1 společně s O2 zdvojují hráče B
 snaží se o odebrání míče bez faulu
 pokud hráč B udrží míče
 doplňuje ho hráč A
 vzniká situace 2:2
 modří se snaží vstřelit branku

Varianty:

 A se již do útočné fáze nezapojuje
 vzniká pouze situace 1:2
 můžeme zorganizovat jako soutěž červených a modrých

Pomůcky:

 8x míč  rozlišovací trika
 1x branka
 12x mety

Nová kolekce podzim-zima 2009
Tipy redakce:

Herní cvičení: Posuny a výstupy obranné formace
Cílem dnešního cvičení je nácvik organizace obranné řady s principy zónového systému bránění. Jedná se kombinace založené na vzájemném zajištění, přebírání hráčů a prvky jako jsou posuny obránců do těžiště hry a výstupy obránců na hráče s míčem. Nesmíme zapomenout ani na útočící hráče, protože při tomto cvičení zdokonalují udržení míče pomocí kombinačního řešení a hlavně rychlé otočení těžiště hry ze silné na slabou stranu, které je velice důležité při správném a rychlém posunování soupeře.

Herní trénink: Nácvik zónové obrany
Cílem dnešního cvičení je nácvik (učení) a zdokonalení obranného herního systému – zónová obrana. Důraz je kladen na posuny obranného bloku a presink v útočné (varianta číslo 1) a střední zóně (varianta číslo 2).

Průpravná hra: Kombinuj a prosaď se proti obrannému bloku
Cílem této průpravné hry je zlepšit týmovou spolupráci a kombinaci u hráčů, kteří útočí na velkou branku, zlepšovat se ve střelbě ze střední vzdálenosti a prosazovat se proti zformované a kompaktní obraně soupeře. Mužstvo bránící velkou branku s brankářem naopak zlepšuje obranné chování celého bloku hráčů, vzájemné zajišťování a především rychlý a konstruktivní přechod do rychlého protiútoku.

{comment}