Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 5795

Pro útočícího hráče, který je v držení míče, je klíčovou dovedností ovládání míče a schopnost přejít v souboji jeden na jednoho přes bránícího hráče. Po hráčích požadujeme, aby byli v těchto situacích efektivní a proto se nácviku herních situací musíme věnovat v tréninku.

Ve vybraných cvičeních jsme se zaměřili na techniku práce s míčem, jeho ovládání a taktiku chování hráčů v soubojových situacích a jak z pohledu útočícího hráče, tak obránce. 

Orientace v prostoru v souboji 1:1

Herní cvičení s názvem Orientace v prostoru v souboji 1:1 je vedle schopnosti prosadit se v souboji akcentuje, podobně jako cvičení Startovní rychlost s a bez míče, i kondiční složku cvičení v oblasti koordinace, obratnosti a agility.

Cílem cvičení je naučit hráče řešit soubojovou situaci jeden na jednoho z pozice útočícího hráče s míčem a z pozice obránce, který se pokouší o konstruktivní odebrání míče. Útočící hráč, po obratnostně a koordinačně náročném běhu, přijímá míč a pokouší se prosadit v souboji proti obránci. Obránce vytlačuje útočníka do nevýhodné pozice a snaží se o konstruktivní odebrání míče. 

 

 

Jdi a udělej ho!

Herní cvičení s názvem Jdi a udělej ho je motivující jak pro útočníky, tak pro obránce. Útočníci mají několik možností jak obejít bránící ho hráče a zakončit do jedné z branek, po obránci nepožadujeme pouze zabránění vstřelení branky, ale aktivní přístup, konstruktivní odebrání míče a přechod do protiútoku.  

Cílem cvičení je nácvik variabilního řešení soubojové situace jeden na jednoho, které hráč s míčem řeší z pozice útočícího hráče pomocí kličkování, naznačování pohybu a fint s cílem obejít bránícího hráče a přihrát skrz jednu ze dvou branek. Bránící hráč se pokouší vytlačit útočníka do nevýhodné pozice a konstruktivně odebrat útočníkovi míč.

 

 

Jeden na jednoho po přenesení hry

Název dnešního cvičení je Jeden na jednoho (1:1) po přenesení hry, autorem dnešního příspěvku je trenér Jiří Formánek, který se v tomto cvičení snažil pokouší navodit herní situaci 1:1 velmi blízkou utkání, kdy hráč z křídelního prostoru je "křižován" posledním obráncem, který přichází z bočního postavení.

Cvičení zvládnou všechny věkové kategorie, od přípravek počínají až po kategorii dospělých. Cvičení zařazujeme do hlavní části tréninkové jednotky. upozorňuji, že je třeba dbát na intervaly odpočinku a zatížení.

Cílem herního cvičení je naučit ofenzivní hráče řešit situaci jeden na jednoho v případě, že bránící hráč nestojí v čelním postavení a navíc útočící hráč přijímá křížnou přihrávku. Bránící hráči si musí poradit se stejnou situací, kdy hráče, který jde do zakončení musí vytlačit do nevýhodné střelecké pozice, případně mu konstruktivně odebrat míč.

 


Seriál: Trojúhelníkový souboj 1:1

Cílem trojice cvičení s názvem Trojúhelníkový souboj 1:1 je hráče řešit soubojovou situaci v prostoru před pokutovým územím, kdy hráč který má míč pod svou kontrolou a chce akci zakončit je atakován a vytlačován do nevýhodné pozice bránícím hráčem.

Cvičení zařazujeme buď do hlavní nebo v případě starších věkových kategorií do průpravné části tréninkové jednotky. Cvičení zvládnou hráči od věkové kategorie mladších žáků.

 


Tip na související články:

Jaro 2018: Inspirace od profesionálních klubů 
Jaro 2018: Cvičení pro přípravky
Jaro 2018: Cvičení pro úvod tréninku a rozcvičení
Jaro 2018: Vedení, ovládání a technika s míčem
Jaro 2018: Kombinace, výběr a výměna místa