Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 5454

Během podzimní části fotbalové sezóny 2019/2020 jsme na stránkách webového trenérského magazínu www.trenink.com publikovali několik praktických ukázek tréninků a tréninkových cvičení, které byly inspirovány procesem profesionálních klubů z Premier League, Bundesligy, Skotské Premiership nebo Ruské Premier Ligy.

Určitě si nemyslíme, že je rozumné slepě kopírovat tréninkový proces profesionálních klubů jako je skotský Rangers FC nebo německé FC Schalke 04. Naopak, chceme našim čtenářům nabídnout inspiraci, kterou je možné upravit s ohledem na výkonnostní úroveň, věkovou kategorií a podmínky týmu se kterým pracujete.

 

Dlouhodobě se ukazuje, že tréninková cvičení používaná v zahraničí, ať už mládežnických týmů nebo "A" týmů, se nijak zásadně neliší od těch, která se běžně používají v České republice. Vždy je však třeba dbát na technickou stránku provedení, maximální možnou rychlost a cíl za jakým jsou cvičení do tréninkového procesu zařazována.

 

 

Tipy na cvičení za jaro 2019:

 

FC Schalke 04: Zakončení s přihrávkou na třetího (4 cvičení)

Cílem cvičení je nácvik jednoduché kombinace, spolupráce trojice hráčů před pokutovým územím, výměny místa a vytvoření prostoru pro přihrávku do pokutového území, odkud jeden z trojice hráčů útočnou akci zakončuje. Po zakončujících hráčích požadujeme efektivitu v zakončení, po hráčích kteří střeleckou pozici připravují pak komunikaci, správné načasování přihrávek a komunikaci během útočné akce. 

 

 

Rangers FC: Souhra trojice hráčů prvním dotekem (5 cvičení) 

Cílem cvičení je nácvik souhry a spolupráce trojice hráčů na malém prostoru pomocí kombinace na třetího hráče, která je zakončena přenesením hry do jiného herního prostoru, v cvičení reprezentováno zakončením do malé přenosné branky. Po hráčích požadujeme dobré načasování přihrávek, načasování náběhu, který musí bát i do správného prostoru, kvalitní hru prvním dotekem a komunikaci mezi trojicí hráčů. 

 

 

FC Bayern Mnichov: Chytrá kombinace s výměnou místa (5 cvičení)

Cílem cvičení je nácvik kombinace a spolupráce čtveřice hráčů na malém prostoru s využitím přihrávek po zemi, naražení, výměny pozic, rotace hráčů, náběhu do volného prostoru a zakončení do malé branky. Cvičení je zakončeno intenzivním vedením míče, které předchází rozehrání další akce. Po hráčích požadujme koncentraci na první dotek, správné načasování přihrávek i uvolnění a komunikaci v průběhu celé kombinace.    

 

 

Rangers FC: Souhra dvojic hráčů prvním dotekem (4 cvičení) 

Cílem cvičení je nácvik souhry a spolupráce dvojice hráčů na malém prostoru. V cvičení se soustředíme na přesnost a razanci přihrávky, na první kontakt s míčem, na naražení na druhého spoluhráče, cvičení zakončeno důrazným zakončením do malé přenosné branky. Po hráčích požadujeme dobré načasování přihrávek, perfektní první dotek, který musí bát i do správného prostoru a komunikaci mezi hráči.

 

 

Real Madrid CF: Herní rozcvičení pro úvod tréninku (6 cvičení)

Cílem cvičení je nácvik spolupráce při jednoduché kombinaci na malém prostoru, na jeden nebo dva doteky, která je zakončena přihrávkou nebo střelbou do malé přenosné branky. Během přízemní kombinace po hráčích požadujeme správné postavení těla při přijmutí míče, kvalitní první dotek, přesné naražení a uvolnění se do prostoru, aby se hráč mohl zapojit znovu do kombinace.

 

Před zakončením je důležité načasování náběhu, včetně výběru správného prostoru. Zakončení do přihrávky musí být přesné a razantní.

 

 

Middlesbrough FC: Průniková přihrávka s kombinací (6 cvičení)

Cílem tréninkového cvičení je nácvik průnikové přihrávky na hráče stojícího na hraně ofsajdového postavení, po hráčích požadujeme správné načasování přihrávka od hráče zahrávajícího finální přihrávku. Po hráčích, kteří si nabíhají na průnikovou požadujme, aby si pohlídali své postavení, aby se nedostali do ofsajdového postavení. Po přijmutí je důležité zapojit i ostatní spoluhráče do kombinace. 

 

 

Rangers FC: Přípravná kombinace ve čtveřici (6 cvičení) 

Cílem cvičení je nácvik přízemní kombinace, souhry a spolupráce čtveřice hráčů na malém prostoru pomocí kombinace na třetího hráče, která je zakončena přesnou přihrávkou do malé přenosné branky, která je postavena mimo osu hrací plochu. Po hráčích požadujeme dobré načasování a razanci přihrávek, načasování náběhu, který musí bát i do správného prostoru, kvalitní hru prvním dotekem, včetně naražení a komunikaci mezi všemi hráči. 

 

 

FC Zenit Petrohrad: Krátký sprint s míčem a zakončením (5 cvičení)

Cílem rychlostně-kondičního cvičení je nácvik vyražení a sprintu na krátkou vzdálenost před přijmutím míče, změna směru běhu a rychlá práce s míčem, klička před posledním obráncem a zakončení do malé branky. Po zakončení hráč maximální intenzitou vyráží a obíhá jeden z koncových rohových kuželů.  

 

 

Everton FC: Posuň se dál ve čtverci (5 cvičení)

Cílem cvičení je nácvik kombinace na třetího hráče, se zaměřením na náběh do prostoru, hru prvním dotekem a správný výběr místa před zapojením do kombinace. Po odehrání míče po hráčích požadujeme okamžité vyražení a zapojení do další kombinace. V cvičení hráči zahrávají krátké přihrávky, přihrávky na střední vzdálenost a naražení před přenesením těžiště hry.     

 

 

TIP REDAKCE