Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 11588

O rozcvičení v úvodu tréninku si myslíme, že by nikdy nemělo probíhat stereotypně, ale tak aby hráče bavilo a připravilo hráče na zatížení v průběhu následující tréninkové jednotky. Proto přinášíme několik cvičení s míčem, které by vás měly zaujmout.

Problematiku rozcvičení a rozcvičky před tréninkovou jednotkou jsme podrobně rozebírali v článku Rozcvička, správné zahřátí před tréninkem i zápasem, co by (ne)měla mít.  


Kombinace čtyř hráčů při rozcvičení

Cílem cvičení je připravit hráče na zatížení v hlavní části tréninku, cvičení v sobě kombinuje pohyb hráčů bez míče, přihrávání a jeho správné načasování, naražení, výběr místa a vedení míče. Vše probíhá na malém prostoru, pod časovým tlakem a vše na jeden dotek. 

Cvičení je organizačně a prostorově nenáročné, pro hráče snadno pochopitelné a všichni hráči jsou neustále v permanenci a v kontaktu s míčem.  

 

Načasování přihrávky a náběhu

Cílem cvičení je nácvik naražení mezi dvojicí hráčů, správného načasování opakované přihrávky, otočení hráče bez z míče a včasného načasování náběhu do prostoru, který předchází přihrávce do běhu na třetího hráče, který musí správně načasovat náběh.  

Cvičení je popisem aktuálního tréninkového cvičení FC Bayernu Mnichov http://www.trenink.com/index.php/pocet-hracu/fc-bayern-mnichov, které do tréninku v pondělí 30.1.2017 zařadil trenér Carlo Ancelotti jako součást rozcvičení v úvodní části tréninku.  


Dva trojúhelníky přihrávek za sebou

Cílem cvičení je postupná a opakovaná kombinace ve dvou trojúhelnících řazených za sebou, hráči přihrávky hrají prvním dotykem s následným pohybem za míčem. Kombinace probíhá na malém prostoru, přihrávka mezi trojúhelníky jde na dlouhou vzdálenost. Cvičení je zakončeno intenzivním vedením míče do startovní pozice. 

Cvičení je pak zakončeno velmi intenzivním, přímým vedením míče směrem k rozehrávajícím hráčům.

 

Dvě narážečky po příčné přihrávce

Cílem cvičení je připravit hráče během rozcvičení na tréninkovou jednotku. Po hráčích v cvičení požadujeme přesnou dlouhou přihrávku, po zemi nebo vzduchem, následné zapojení do kombinace na malém prostoru, kde hráči přihrávají na krátkou vzdálenost a také správné načasování a náběhy od ostatních spoluhráčů. 

Cvičení je organizováno proudovou metodou. Cvičení zvládnou hřivěkové kategorie mladších a starších žáků.

 

Předávání míče v kosočtverci pro mládež

Cílem cvičení, vhodného pro rozcvičení, je nácvik přihrávání na krátkou a střední vzdálenost, naražení míče, pohyb hráče bez míče a výběr místa. Hráči si během cvičení nacvičí správné načasování přihrávek i náběhu do volnho prostoru po odehrání míče.     

Pět variant cvičení, určené pro pět a více hráčů, je vhodných pro rozcvičení v tréninku nebo utkání. Cvičení v sobě obsahuje všechny základní hráčské herní činnosti.

 

Z jedničky při rozcvičení (3.část)

Cílem cvičení je nácvik přenesení hry dlouhou přihrávkou a poté sledu několika po sobě jdoucích přihrávek na krátkou vzdálenost a naražení na malém prostoru. Kombinace čtveřice hráčů probíhá ideálně na jeden dotek. Proudová metoda cvičení zajistí, že všichni hráči se vystřídají na všech pozicích.

Před nácvikem kombinace na jeden dotek, hráči přenáší hru dlouhou přihrávkou.

 

Jednoduchý slalom pro přípravky

Cílem cvičení, které je určeno pro nejmladší věkové kategorie přípravek, je naučit hráče vést a ovládat míč na malém prostoru při probíhání krátkého slalomu a následně přesně přihrát na střední vzdálenost. Ve složitějších variantách cvičení musí hráči vhodně načasovat přihrávku a pohyb za míčem. 

Čtyři varianty cvičení je určen pro nejmenší fotbalisty nebo pro mladší a starší žáky jako součást rozcvičení, s důrazem na vedení míče, přihrávky a načasování náběhu.