Vytisknout
Tréninkové pomůcky
Tréninkové pomůcky
Zobrazení: 12408

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 
formaenk_taktifol_150 RECENZE  V přechozích měsících jsme na stránkách trenérského portálu fotbalových trenérů www.trenink.com přinesli recenze několika tréninkových pomůcek, které používali ale především hráči. Byla to přenosná branka iGoal Junior  nebo Team-mate, což horká novinka mezi tréninkovými pomůckami.

V dnešní recenzi se podíváme na pomůcku s názvem Taktifol, která usnadní život a práci především trenérům. Každý trenér se mnohohrát ve svém profesním životě dostal do situaci, kdy bylo potřeba reagovat před zápasem změnou taktiky, po nevydařeném poločase upozornit na zásadní nedostatky a připravit taktický plán pro druhý poločas.

Řešením je nakreslit hráčům svoje taktické záměry, tak abyste podpořili svoje slova, při taktické poradě před zápasem nebo v poločase. Protože ne vždy je k dispozici taktická tabule, tak Taktifol je tím správným pomocníkem, kterého můžete použít kdykoliv a kdekoliv.

Co to je Taktifol?

Taktifol je samodržící folie o roměrech 60x80 centimetrů s vyznačením hrací plochy fotbalového hřiště, která má tu výhodu, že je možné ji umístit na libovolný povrch. V případě, že je tým na tréninku nebo na utkání mimo své zázemí, tak je možné samodržící Taktifol umístit na dvěře, na stěnu, na sklo (zrcadlo) v kabině, v případě tréninku pak například i na auto nebo stěnu střídaček.

Fólii Taktifol je možné využívat samostatně, ale nám se osvěčilo využít balíčku, který prodejci nabízí. Součástí tohoto balení mohou být speciální barevné fixy (černá, červená, modrá, zelená), hadřík na smazání kresby, značky znázorňující útočící (kolečka-modré) a bránící (trojúhelníky-červené) hráče, případně taška na přenášení všech těchto součástí balíčku.

Taktifoll fólie se nekupuje po jednotlivých kusech, ale je prodávána v rolích, každá taková role má 25 kusů (fotbalových hřišť). Přechody mezi jednotlivým listy jsou perforované, proto odtržení bylo jednoduché a nestalo se mi, že bych fólii natrhl špatně.

formanek_taktifol_znacky_fixy

Jak s Taktifol pracovat?

Taktifol nabízí dva způsoby, jak s ním pracovat. První  možností je umístit na fólii značky znázorňující hráče vlastního a soupeřova týmu, druhou možností je použit společně dodávané fixy pro kreslení na fólii. Pokud použijete tyto speciální fixy, tak jejich použití není trvalé (permanentní), ale pomocí hadříků je možné kresbu smazat. Samozřejmě je možné oba dva způsoby kombinovat, tedy základní rozestavení nebo situaci vyznačit pomocí značek a další vývoj situace dokreslit pomocí fix.

Zkušenosti s Taktifol?

První zkušenost, kterou jsem s Taktifol získal, byla s umísťováním fólie na různé povrchy. Tady není co vytknout, protože semi prakticky nepodařilo najít rovný povrch, kde by fólie nedržela. Zkoušel jsem zeď v obýváku, dlaždičky v koupelně, sklo na okně, zrcadlo, taktickou tabuli a dveře v hráčské kabině, boční stěnu laviček, zadní sklo auta a vše bylo v pořádku. Zkoušel jsem i to, zda fólie vydrží několik dní pověšená na jednom místě a
Stejně jako nebyl problém s umístěním, tak jsem nikdy neměl problém fólii strhnout a následně ji umístit na jiné místo nebo na jiný povrch.

Jeden list fólie měl dle mých zkušeností životnost, tak 2-4 utkání, podle intenzity kreslení a toho jak se s fólii zacházelo. Pokud se srolovala nebo alespoň přeložila do formátu A4, tak byla životnost delší, pokud došlo ke zmuchlání, pak především kreslení na fólii bylo komplikovanější.

Umísťování značek hráčů na fólii bylo taky bezproblémové, značky na fólii dobře držely, ale rozhodně ne tak jako magnety na magnetické taktické tabuly. Největší problém byl s umísťováním těchto značek na fólii, pokud byla přehnutá. Značka s edala umístit, ale občas se stalo že upadla. Z toho důvodu doporučuji případným uživatelům vždy fólii rolovat do role.
Kreslení na fólii bylo snadné, čím hladší byl povrch, tí msanžší bylo kreslení a i následné mazání kresby.

formanek_taktifol_folie

Závěr

Pokud potřebuje svoje slova, taktiku a nebo herní situace vedle vysvětlení a slovního popisu i nakreslit, tak Taktifol je ideální pomůckou, kterou můžete mít k dispozici nejen v kabině, ale například i na tréninku.

Výhodou Taktifol je skladnost, možnost umístit ho prakticky kamkoliv a nezanedbatelnou výhodou je také možnost kombinovat znázornění moci značek a kresby. Použití fólie bylo flexibilní a praktické.

Současně je třeba uzopornit na nutnost zacházet s Taktifol šetrně, pokud ji chcete používat opakovaně, což je vzhledem k ceně pravděpodobné.