Vytisknout
Výživa a pitný režim
Pitný režim
Zobrazení: 315

Hodnocení uživatelů: 4 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
Energetické nápoje (energy drinks) se v poslední době staly oblíbeným povzbuzovačem výkonu, hráči fotbalu nezůstali ani v tomto případě stranou. Stále častěji se trenéři setkávají se konzumací energetických nápojů před, v průběhu, případně po skončení utkání nebo tréninku.  Energetické nápoje Jsou navrženy tak, aby poskytovaly rychlý přísun energie, a pro fotbalisty mohou být v některých situacích užitečné. Nicméně, je třeba s nimi zacházet obezřetně, a to zejména kvůli obsahu kofeinu a přidaných cukrů.
 
Lze konzumaci těchto nápojů hráčům doporučit, mohou takto legálně podpořit svůj výkon? Nebo naopak jsou tyto energetické nápoje pro hráče fotbalu nevhodné nebo dokonce omezující? Jsou energetické nápoje vhodné pro děti?
 
Energetické nápoje vznikly jako doplněk stravy, který má pomoci občas překonat vzrůstající únavu a povzbudit lidský organismus v kritické situaci. Nikdy nebyly určeny k časté a pravidelné konzumaci. S vědomím této informace je třeba k nim přistupovat.
 
Nápoje podporují tvorbu a příjem energie potřebné pro sportovní výkon. Obsahují velké množství jednoduchých cukrů, čímž dochází k dodání energii v okamžiku, kdy se jí nedostává. Současně však tento příjem nepřevyšuje energeticky hodnotnou stravu, například čokoládu.
 
Hlavním efektem konzumace energetického nápoje není energetická hodnota, ale stimulační dopady účinné látky na centrální nervovou soustavu (CNS), které vedou k zvýšení mentální a fyzické výkonnosti.
 

Co obvykle obsahují energeticke nápoje?

 
Obsahem těchto nápojů jsou především kofein, cukr, taurin, guarana glukoronolakton nebo také i L-carnitin. Někteří výrobci do energetikých nápojů přidávají výtažky z konopí, maté či ginkgo-biloby.
 
Většina energetických nápojů je prodávána v plechovkách po 250 ml a obsahuje přibližně 73 miligramů kofeinu, což při srovnání s kávou odpovídá jednomu standardnímu šálku
 
Syntetický kofein je obvykle kombinována s extraktem z Guarany. Guarana je naopak přínosnou složkou. Obsahuje guaranosidy, což jsou látky, které prodlužují účinky kofeinu a samy o sobě jsou povzbuzující, aniž by byly zdravotně rizikové. 
 
Další obvyklou ingrediencí energetických nápojů je glukoronolakton, což je sacharid, který se zcela běžně vyskytuje v lidském těle. Jedná se neškodnou, pro organismus veskrze užitečnou látku, především z pohledu zlepšování paměti, koncetrace a také snižování únavy.
 
Nedílnou složkou většiny energetických nápojů složkou je taurin, což je organická kyselina. Taurin je mimořádně užitečná složka především s ohledem na její pozitivní vliv na kvalitu mozkové činnosti, regulaci tukové tkáně a regulaci stálé hladiny vápníku v krvi.
 
Energetické nápoje jsou tedy směsí víceméně užitečných a neškodných látek, v případě že se konzumují v rozumné míře. 
 

 

Rizika spojená s konzumací energetických nápojů

Energetické nápoje obsahují kofein, nejsou tedy určeny dětem a proto se zásadně nedoporučuje, aby je konzumovali hráči mládežnických týmů do dvanácti let. I ostatní hráči mládežnických týmů by měli energetické nápoje konzumovat velmi omezeně. Nadměrná konzumace kofeinu může vést k nervozitě, bušení srdce, nespavosti, zvýšenému krevnímu tlaku a dalším nežádoucím účinkům. Je důležité si být vědom toho, kolik kofeinu konzumujete z různých zdrojů, včetně kávy, čaje a energetických nápojů.

 
Kofein a jiné stimulanty obsažené v energetických nápojích mohou ovlivnit spánkový režim. Před spaním konzumované energetické nápoje mohou způsobit nespavost a narušit kvalitu spánku. Negativní dopady nedostatku spánku jsme popisovali v článku Spánek jako pasivní regenerace fotbalistů, který obsahoval i doporučení pro kvalitní spánkový režim fotbalistů.
 
V důsledku obsahu kofeinu a dalších látek jsou nápoje povzbuzující, ale současně dochází k dehydrataci organismu. Proto při značném fyzickém vypětí, při nedodržení pitného režimu v podobě dostatku tekutin hrozí závratě a v některých případech i zhroucení organismu.
 
Nápoje obsahují velké množství cukru, což především u dětí může zajistit nadměrný a nežádoucí kalorický příjem.  
 
V některých případech energetické nápoje ovlivňují účinnost léků, především ve spojitosti se srdečními problémy, alergiemi, případně u nasazené antikoncepce v případě ženských a dívčích týmů. 
 
Energetické nápoje mohou způsobit nadměrnou stimulaci, což může vést k nervozitě, úzkosti, neklidu a podrážděnosti. Někteří fotbalisté mohou pociťovat nepříjemné vedlejší účinky na trávicí systém, jako jsou žaludeční potíže nebo nevolnost. Nadměrná konzumace energetických nápojů může zatížit ledviny a způsobit problémy s močením.
 

Dodržení zásad při konzumaci energetických nápojů

Pokud se rozhodnete konzumovat energetické nápoje, je důležité dodržovat několik zásad, aby se minimalizovala rizika spojená s jejich konzumací.
 
Nápoje je třeba konzumovat v rozumné míře. Dbávejte na to, aby celkový příjem kofeinu z různých zdrojů, včetně energetických nápojů, nebyl příliš vysoký. Doporučený denní příjem kofeinu pro dospělé obvykle nepřesahuje 400 mg. Velké množství kofeinu v nápoji zvyšuje krevní tlak a následně může způsobit srdeční palpitace, případně k předrážděnosti, bolestem hlavy a nespavosti. 
 
Energetické nápoje dehydratují, proto se nedoporučuje konzumovat je po fyzickém výkonu (trénink, zápas), kdy naopak tělo potřebuje doplnit tekutiny a vhodnější tekutinou je voda nebo speciální nápoje na rehydrataci. Nedoporučuje se kombinovat energetické nápoje s alkoholem, protože to může zvýšit riziko nežádoucích účinků.
 

Závěr

Energetické nápoje by neměly být součástí pitného režimu dětí! Především z důvodu velkého obsahu kofeinu a také velkého množství cukru. Při neúměrné konzumaci se zvyšuje riziko obezity, případně i rozvoj cukrovky. 
 
Energetické nápoje jsou řešením pro dospělé a dorostenecké hráče, kteří potřebují aktuáně doplnit energii potřebnou pro sportovní výkon a především zvýšit mentální a fyzickou výkonnost. 
 
Konzumace energetického nápoje musí být vždy doplněna o konzumaci vody nebo jiného nekofeinového nápoje, který zabrání dehydrataci.
 
Pro fotbalisty jsou vhodnější izotonické nápoje. Tyto nápoje obsahují optimální poměr vody, sacharidů a elektrolytů, což může pomoci udržovat rovnováhu tekutin a energie během fyzické aktivity. Někteří hráči a trenéři preferují vytváření vlastních energetických nápojů nebo smoothie, aby mohli lépe ovládat složení, včetně množství cukru a kofeinu.
 
Každý jednotlivec může reagovat na energetické nápoje odlišně. Je důležité sledovat, jak tělo reaguje, a být vnímavý k příznakům, jako jsou nervozita, bušení srdce nebo nespavost. Opatrnost s obsahem kofeinu a cukru může předejít možným nežádoucím účinkům a zajistit, že nápoje skutečně podporují výkonnost.
 
TIP REDAKCE