Vytisknout
Vzdělávání trenérů
Zobrazení: 7614
Jak trenéři, tak hráči vědí, že příprava na tréninkovou jednotku nebo na utkání nezačíná převlečením do dresu a rozcvičením, tedy vstupem hráčů na hřiště. Příprava probíhá v průběhu celého týdenního mikrocyklu
 
Finální individuální příprava hráčů probíhá v průběhu celého dne, ve kterém utkání probíhá. Společná týmová příprava pak dvě hodiny, nejpozději hodinu před začátkem utkání.
 
Důležitou součástí pasivní individuální přípravy jsou masáže. Masáže nejčastěji zatěžovaných částí těla hráče probíhají masážními prostředky (emulze, oleje). Důvodem užití masáží je potřeba zvýšení proudění krve v klíčových svalových oblastech. Především pak ve svalech dolních končetin, především tam kde není proudění ktve dostatečné (hlezenní nebo kolení kloub).
 
Nejčastěji je doporučována drážidvá tzv. "pohotovostní" masáž jejichž cílem připravit organismus k optimálnímu výkonu. Tato masáž zabere něco mezi 5 a 10 minutami, vždy se jedná pouze o lokální masáž vybraných svalových skupin. 
 
V případě profesionálních nebo výkonnostních týmů, které mají ve svém realižačním týmu maséra, provádí tyto masáže on. Pokud tým maséra nemá, pak by hráči měli přistoupit k automasáži, která má jistá omezení, přesto není vhodné na provádění masáží rezignovat.  
 
Automáž jako alternativa pro všechny hráče
 
Individuální masáž prováděná samotným hráčem má zásadní význam pro výkon hráče. Od masáže se liší především polohami těla a jakým způsobem je prováděna. Účinky masáže se neliší. 
 
Při automasáži dolních končetin hráč obvykle sedí na židli, na lavici, případně na zemi. V případě ostatních svalových skupin probíhá automasáž ve stoje. Zásadní podmínkou pro úspěšné provedení automasáže je, aby masírované salové skupiny byl uvolněné.
 
I při automasáži je třeba dodržet posloupnost používaných hmatů, tedy tření, roztírání, chvění a pohyby v kloubech.
 
Jaké jsou účinky masáže?
 
Dochází k urychlení oběhu krve a následně odplavování zplodin výměny látkové, zejména únavových látek.
 
Působení látek uvolněných masáží má za následek rozšíření cév v kůži a podkožních tkáních. Následně je zvýšen krevní průtok.
 
Účinky masáže se vzájemně doplňují a spočívají v jejím působení celkovém, ale především místním. Účinky se projevují i na čsátech, které nejsou přímo dotčeny masáží. 
 
Jaké používat masážní prostředky?
 
Masáž je nutné provádět s masážními prostředky. Hlavní význam těchto přípravků spočívá především v usnadnění techniky masáže. Některé přípravky mohou obsahovat farmakologicky účinné látky. 
 
Na trhu se můžete setkat s celou řadou masážních přípravků, které jsou dostupní jak v lékárnách, obchodech se sportovním zbožím, tak na internetu.   
 
Nejčastěji se můžete setkat s výrovky, které jsou prodávány pod značkou Espoma. Tyto výrobky jsou výrobem rozřazeny do pěti kategorií, které se liší barvou.
 
Bílá emulze - univerzální
Určena k univerzálnímu použití pro všechny druhy dlouhodobých masáží a automasáží. Vyvolává pocit osvěžení a lehkosti.
 
Růžová emulze - hřejivá
Obsahuje látky, které působí hřejivým dojmem. Masáží vyvolává u částí těla pocit prohřátí a tepla s dlouhodobým účinkem. Vhodná do chladného prostředí, například v době zimní přípravy.
 
Zelená emulze - hojivá
Emulze působí na bolestivé stavy z přílišného nebo nestejnoměrného zatížení pohybového ústrojí. Odstraňuje bolest a únavu svalstva.
 
Modrá emulze - chladivá
Určena jak na masáž, tak i automasáž, když je třeba masáží vyvolat u části těla pocit chladu a osvěžení s dlouhodobým účinkem. Používá se k odstranění únavy za příliš teplého počasí, především vletních měsích.
 
Bílá emulze - vodoodpudivá 
Určena pro celé tělo, výhodou je, že nevysušuje pokožku, nedráždí ji a naopak chrání před infekcí. Je vhodná na ochranu pokožky v nepříznivých klimatických podmínkách. Svým hydrofóbním účinkem zabraňuje jejímu prochladnutí, zvláště při smáčení vodou.