Vytisknout
Vzdělávání trenérů
Zobrazení: 4015

Máme před sebou konec soutěžního období, období tréninkového volna před začátkem případného období a přípravné období během letních prázdnin. Během prvních týdnů mají mládežnické týmy obvykle volnější režim a v případě přípravného období má trenér zase celý tým delší dobu pohromadě, obvykle například během letního soustředění. U mládežnických kategorií je tak prostor věnovat se nejen tréninku, ale i rekreačním a volnočasovým aktivitám.

Přinášíme trenérům několik návrhů a tipů na možné volnočasové aktivity v dětském a mládežnickém kolektivu. Nebojte se pro své hráče naplánovat a zorganizovat zajímavé a nevšední aktivity pro volný čas, které pomohou stmelit kolektiv a pro hráče jsou odměnou a zpestřením standardní tréninkové rutiny.

Přípravný nebo ligový zápas

Pro mladé hráče je největší možnou odměnou, pokud mají možnost poznat "velký" fotbal. Na fotbalovém stadionu jsou mladí hráči velmi blízko ke svým idolům a hvězdám, které znají pouze z televize. A co je nejdůležitější? Hráči poznají jak velký rozdíl je mezi sledováním zápasu v televizi a atmosférou na stadionu, navíc v kolektivu svých spoluhráčů. V případě přípravných zápasů je obvykle volný vstup, v případě ligových zápasů kluby na vyžádání nabízí snížené vstupné nebo skupinové slevy. Pokud hráči navštíví utkání na soustředění, tak mají možnost vidět hráče a týmy, se kterými se nemají šanci obvykle setkat.

 

 

Lanové nebo horolezecké centrum 

Návštěva horolezeckého nebo lanového centra je adrenalinovou zábavou pro týmy všech věkových kategorií, bez ohledu na to, zda se jedná o tým přípravek, starších žáků nebo dorostenců. Pohled na zem z ptačí perspektivy je malým dobrodružstvím, zajímavou zkušeností a podporuje rozvoj týmového ducha. Během aktivit v lanovém centru hráči poznají, že je důležité pomoci spoluhráči a podat mu pomocnou ruku, pokud to potřebuje. Profesionální týmy používají aktivity v lanových centrech jako součást outdoorových team-buildingových her.

 

 

Bazén nebo aquapark

Klasické tobogany, skluzavky, divoké řeky, vlnobití nebo vířivky. Vybere si každý a už půjde jen o to, která atrakce bude mezi hráči nejoblíbenější. Obrovskou výhodnou aquacenter je, že mají otevřeno v průběhu celého roku a vodní radovánky, zábavu, wellness i sport v mnoha podobách si tak užijete, bez ohledu na špatné počasí. Během návštěvy bazénu je třeba maximálně dbát na bezpečnost hráčů, proto se doporučuje hráče rozdělit do menších skupin, které má na starosti vždy dospělý člen realizačního týmu nebo rodič.

 


Výlet do přírody

Zajímavým tipem může být úplně obyčejný výlet do přírody, kdy vyrazíte půvabnou krajinou za přírodními památkami a zajímavostmi na území Čech, Moravy a Slezska. Určitě si vybere každý, vždy s ohledem na věkovou kategorii. Je celkem jedno jestli s dorostenci vyrazíte na náročnou horskou túru nebo s týmem přípravek na krátkou procházku nejbližším lesem. Nebo vaším cílem může být nejbližší rozhledny, jeskyně či skalní město. Výlety do přírody je možné organizovat s rodiči nebo bez nich, záleží co výletem do přírody sledujete.  

 


Návštěva kina nebo koncertu

Pokud do kin přichází trhák jako například další díl ságy Star Wars, tak hráči určitě ocení do kina nemusí vyrazit za doprovodu rodičů, ale v partě kamarádů z fotbalu. Pro návštěvu je vhodné vybrat odpolední nebo sobotní termín. 

 

TIP REDAKCE