Vytisknout
Vzdělávání trenérů
Zobrazení: 10742
Image "Jak z názvu seriálu vyplývá, bude mým hlavním cílem vytvořit návrh koncepce rozvoje ve výchově talentů v profesionálních fotbalových klubech v České republice. Nejdříve se proto pokusím zdůraznit důležité teoretické aspekty spojené s problematikou koncepce," říká autor třetího dílu seriálu [1] [2] [3] [4] Martin Valášek.

Z následujícího schématu, který je umístěn uvnitř článku vyplývá, že organizace mládežnického fotbalu v ČR vychází z velké popularity a masovosti fotbalu jako nejpopulárnějšího sportu, který je tradičně velmi dobře organizován v rámci ČMFS. Na organizované formy v rámci ČMFS či s podporou ČMFS navazují nebo jim předcházejí tzv. neorganizované formy fotbalu, především na úrovni sportovní zábavy jednotlivců či skupin lidí.

Vedle fotbalové hry v rámci školních aktivit (v rámci či nad rámec povinné tělesné výchovy, např. v různých fotbalových kroužcích) jde o různé neformální fotbalové hry například na ulici či na volných prostranstvích u škol, domů nebo v parcích apod.

Další významnou formou fotbalu neorganizovaného v rámci ČMFS jsou různá fotbalová utkání a turnaje například mezi školami a jinými institucemi (např. středoškolské ligy ve větších městech, vysokoškolská liga apod.).

Oblíbené jsou také různé fotbalové turnaje, které pořádají fotbalové kluby nebo sportovní agentury mimo soutěže ČMFS, např. různé mládežnické venkovní a halové turnaje, memoriály na počest fotbalových osobností apod. Stále rozšířenější jsou také mezinárodní turnaje mládeže v tuzemsku nebo v zahraničí a také různé typy prázdninových fotbalových škol a akademií, brankářských a jiných kempů, které jsou většinou spojeny s různým doprovodným programem jak pro děti, tak pro trenéry (např. seminář pro trenéry mládeže v rámci Fotbalové akademie D. Uhrina nebo Fotbalové akademie P. Nedvěda).

Fotbal v České republice


V organizovaném fotbale v rámci ČMFS vedle pravidelných fotbalových mistrovských soutěží a vedle reprezentačních soustředění a utkání mládežnických reprezentačních či krajských výběrů jde o řadu dalších soutěžních forem mládežnického fotbalu. (viz dále).

Navíc na podporu mládežnického fotbalu ČMFS založil dceřinou společnost Junior Fotbal, s.r.o., která od r. 2009 působí doma i vůči zahraničí s těmito cíli:

a) pomocí marketingově-komunikačních aktivit zvýšit zájem dětí v České republice o fotbal a motivovat je k aktivní účastnit,
b) společně se sesterskými společnostmi ČMFS propagovat tento sport široké veřejnosti,
c) zajistit finanční podporu mládežnickému fotbalu,
d) spolupracovat s partnery na rozvoji tohoto sportu a zajistit jim smluvenou prezentaci v rámci soutěží mládeže a ostatních aktivit.

Podobně se do podpory mládežnického fotbalu u nás vložili fotbaloví reprezentanti A týmu založením Fondu podpory mládeže, do kterého pravidelně přispívají.

Organizační struktura ČMFS

K následujícímu schématu možno dodat, že v organizaci ČMFS se rozlišují tyto základní typy orgánů:

- nejvyšší = rozhodují v nejdůležitějších záležitostech a v nejvyšší instanci, především volí nejvyšší výkonné orgány a podle stanov řídí chod dané struktury (Valná hromada ČMFS)
- výkonné = zajišťují plnění rozhodnutí Valné hromady a předpisů ČMFS, přijímají další rozhodnutí v době mezi zasedáními nejvyšší mocenských orgánů (Výkonný výbor ČMFS)
- kontrolní = dohlíží na dodržování těchto předpisů a rozhodnutí výkonných orgánů (Odvolací a revizní komise)
- soudní/arbitrážní a smírčí = řeší a rozhodují spory a stížnosti vzniklé uvnitř organizace (Arbitrážní komise, Smírčí komise)
- disciplinární = posuzují přestupky a delikty členů a rozhodují o disciplinárních sankcích (Disciplinární komise)
- řídící a poradní = posuzují různé specializované tématické okruhy v činnosti a ve své kompetenci přijímají rozhodnutí a řešení (Ligové shromáždění, Řídící komise pro Čechy a Řídící komise pro Moravu) nebo doporučují další postup VV či sekretariátu ČMFS (odborné a administrativní útvary, kde pracuje placený aparát ČMFS).

V okresech působí Okresní fotbalové svazy (OFS) a v krajích Krajské fotbalové svazy (KFS), které mají své volené orgány (předseda, výkonný výbor, odvolací a revizní komise a další komise).

K jednotlivým orgánům ČMFS lze dodat tyto další základní informace, které charakterizují jejich postavení a profilaci. (www.fotbal.cz, legislativní prameny ČMFS)

Struktura ČMFS




Tipy redakce:

Předpoklady, výchova, podpora a vliv rodiny na mladého fotbalisty
Za základní předpoklady pro uplatnění v moderním fotbale je pro každého malého adepta "fotbalové slávy" vnímáno ze tří základních pohledů. První pohled – potenciál prostorové vnímavosti, pohled druhý – rychlostně technické dispozice a pohled třetí - týmový charakter.

Trenérská filozofie očima neprofesionálního trenéra mládeže
Motto autora zní: "Trénování má mnoho tváří, ale když nastane čas, že hráči již nepotřebují radu či pomoc ze zámezí, trenér odvedl svou práci více než dobře." Jak toho ale dosáhnout, když to vyžaduje především učit správné věci a za určitých podmínek být schopný dětem a mládeži připravit taková cvičení v tréninkovém procesu, v rukou v ruce pochopitelné a zároveň reálné fotbalové situaci, když určitá omezení brání v tvořivosti, hravosti nebo kreativitě.

{comment}