Vytisknout
Vzdělávání trenérů
Zobrazení: 11113
Image "Jak z názvu seriálu vyplývá, bude mým hlavním cílem vytvořit návrh koncepce rozvoje ve výchově talentů v profesionálních fotbalových klubech v České republice. Nejdříve se proto pokusím zdůraznit důležité teoretické aspekty spojené s problematikou koncepce," říká autor osmého dílu seriálu [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] Martin Valášek.

Vlastní vnitřní členění úseku mládeže se může v různých klubech mírně lišit, odráží tak charakteristickou situaci v daném fotbalovém klubu především z hlediska (a) počtu týmů a jejich účast ve struktuře soutěží mládeže,(b) finančních zdrojů a infrastruktury, kterou má úsek mládeže k dispozici,(c) nutnosti komunikace a kooperace s vedením klubu, s partnerským občanským sdružením a s ostatními subjekty ve fotbale (ČMFS, jiné fotbalové kluby, školy, rodiče hráčů, zdravotní zařízení, partnerské firmy apod.) a (d)péče o využívané vybavení, zařízení atd.

Úsek mládeže tak kromě základní funkce ve sportovní oblasti (tréninkový, přípravný a výchovný proces, účast ve fotbalových soutěžích) plní další důležité podpůrné a doplňkové funkce, hlavně v administrativně-manažerské oblasti a v oblasti péče o získání potřebných financí a péče o svěřené vybavení, zařízení a ostatní infrastrukturu.

Základním rámcem systému výchovy mládeže pro vrcholový fotbal v a.s. je právní, sportovní a ekonomická činnost a.s. "jako fotbalového klubu s profesionální licencí ČMFS."" Tato licence je vydávaná dle předpisů ČMFS a pravidel UEFA. V praxi jde o to, že v těchto fotbalových klubech:

(a) seniorské a mládežnické týmy hrají zpravidla nejvyšší tuzemské ligové a další tzv. pohárové soutěže (některé kluby s profesionální licencí však nemají mládežnické týmy v nejvyšších mládežnických soutěžích (např. v Gambrinus lize je to Bohemians Praha, ve druhé lize například Viktoria Žižkov, Čáslav, Vlašim, Ústí nad Labem apod.)

(b) se využívá vysoce odborné trenérsko-manažerské a hráčské know-how, které vycházejí dlouholeté tradice fotbalových klubů a ze systému trenérského a sportovního vzdělávání

(c) existuje velká sportovní a marketingová přitažlivost fotbalu s konkrétní a rozdílnou identitou jednotlivých fotbalových klubů a fotbalových soutěží

(d) využívaná infrastruktura (s celým zázemím fotbalových stadionu a sportovních tréninkových center) se neustále zlepšuje s tím, že k nejlepším v ČR patří areály mládeže AC Sparta Praha, Dynamo Č. Budějovice, FC Viktoria Plzeň, FC Tescoma Zlín.

Vznik a činnost o.s. specializovaných na mládežnický fotbal souvisí především s podmínkami, které stát (prostřednictvím MŠMT) a řídící orgán ve fotbalových soutěžích (prostřednictvím ČMFS) stanovují pro čerpání finančních dotací k podpoře mládežnického fotbalu s cílem využít kvalifikovaných trenérů a dalších odborníků v rámci systému tzv. Sportovních tříd (ST) při vybrané ZŠ a Sportovních center mládeže (SCM) při vybrané střední škole (tzv. partnerské školy).

Podobně také dané město a daný kraj k podpoře fotbalu formou poskytování účelových finančních dotací na podporu výchovy mládeže preferují využití nekomerčního subjektu, tzn. o.s. Tomu pak odpovídají smluvní vztahy k odměňování realizačních týmů na úseku mládeže.

Charakteristika rámce fungování a cílů v koncepci úseku mládeže v profesionálním fotbalovém klubu

Fungování o.s. je založeno na smluvních vztazích především s trenéry mládeže, které jsou ve formě:

(a) smluv o výkonu trenérské činnosti u trenérů, kteří působí se souhlasem ČMFS jako profesionální trenéři, nebo kteří jako trenéři mládeže působí tzv. na plný úvazek na živnostenský list se statutem OSVČ - osoby samostatně výdělečně činné.

(b) smluv o vedlejší činnosti pro ostatní trenéry, kteří mají většinou nižší trenérskou kvalifikaci, nepůsobí tzv. na plný úvazek a mají tak jen dílčí dohodu o trenérské činnosti.

Vedle smluv s trenéry má o.s. smluvní vztahy také se sekretářem-manažerem mládeže, s správcem areálu, údržbáři, s maséry, fyzioterapeuty, lékaři, dále s uklízečkami apod. a samozřejmě také s vybranými dodavateli služeb, vedle smluv s dopravci a dodavateli zboží a služeb, včetně marketingových a nájemních, smluv jde např. o služby správce sekce mládeže na webu a.s. nebo o konzultační a poradenské služby.

Zvláště v kategorii U16 – U19 mají někteří nejtalentovanější hráči tzv. profesionální nebo tzv. neamatérské hráčské smlouvy, na základě kterých jednak dostávají peněžní odměny a jednak si je tím fotbalový klub chrání před konkurencí, zvláště z jiných profesionálních klubů (viz pravidla pro přestupy hráčů s profesionálními smlouvami na domácím i zahraničním trhu). Právě k získávání těchto nejtalentovanějších mladých fotbalistů v úseku mládeže funguje tzv. skauting, a to buď jako náborový mechanismus k získání pohybově a herně nadané mládeže v místě působení nebo jako aktivní monitoring k získání talentů i ve větší spádové oblasti (případně i v mezinárodním měřítku) v soutěži s jinými konkurenčními fotbalovými kluby.

Uvedený systém fungování úseku mládeže využívají ve velmi podobné formě prakticky všechny profesionální ligové fotbalové kluby Gambrinus ligy a 2. ligy (k dnešnímu datu 20. 12. 2009 pouze jeden druholigový klub Vysočina Jihlava a.s. nemá samostatné partnerské o.s. pro úsek mládeže, ale vše zajišťuje a.s. provozující ligový fotbal).

V činnosti úseku mládeže ve formě o.s. jde hlavně o tyto dva okruhy činností:

(a) zajištění běžný chod na úrovni orgánů a pracovníků (od konání valných hromad, jednání představenstva, sjednávání smluv s třetími subjekty až po každodenní součinnost s vedením fotbalového klubu, spolupráce s rodiči a partnerskými školami, spolupráce s obchodními partnery, medii apod.).

(b) zajištění specializované odborné činnosti v celém procesu sportovní přípravy a výchovy mladých fotbalistů, to znamená především v tréninkovém procesu v průběhu celého roku a se specifiky pro letní a zimní přípravná období, pro soutěžní proces a koučování utkání.



Tipy redakce:

Předpoklady, výchova, podpora a vliv rodiny na mladého fotbalisty
Za základní předpoklady pro uplatnění v moderním fotbale je pro každého malého adepta "fotbalové slávy" vnímáno ze tří základních pohledů. První pohled – potenciál prostorové vnímavosti, pohled druhý – rychlostně technické dispozice a pohled třetí - týmový charakter.

Trenérská filozofie očima neprofesionálního trenéra mládeže
Motto autora zní: "Trénování má mnoho tváří, ale když nastane čas, že hráči již nepotřebují radu či pomoc ze zámezí, trenér odvedl svou práci více než dobře." Jak toho ale dosáhnout, když to vyžaduje především učit správné věci a za určitých podmínek být schopný dětem a mládeži připravit taková cvičení v tréninkovém procesu, v rukou v ruce pochopitelné a zároveň reálné fotbalové situaci, když určitá omezení brání v tvořivosti, hravosti nebo kreativitě.



{comment}