Vytisknout
Trénink
Zobrazení: 7844

Od středy 14.10.2020 vstupují v platnost omezení, v souvislosti se šířením koronaviru COVID-19, která vedle nemožnosti sehrát soutěžní utkání a zákazu používání vnitřních prostor jako jsou posilovny a tělocvičny nebo šaten a umýváren, tak fotbalové tréninky ve venkovních prostorách je možné organizovat v počtu nejvýše 6 hráčů s tím, že je potřeba zamezit tomu, aby bylo zamezeno kontaktu mezi jednotlivými skupinami navzájem, a to nejen při sportování, ale i při příchodu a odchodu. 

Pro tréninkové jednotky jsou stanoveny přesná pravidla a omezení. Trénink musí probíhat individuální nebo skupinovou formou s tím, že tréninková skupina může mít maximálně 6 hráčů. Přinášíme výběr cvičení pro tři kategorie organizace tréninkových cvičení. 

První kategorie cvičení je určena pro 6 hráčů do pole, druhá kategorie pro 5 hráčů do pole a 1 brankáře a poslední kategorie je pro 4 hráče do pole a 2 brankáře

 

 

► 6 hráčů do pole

 

Tandemové náběhy v rozcvičení (5 variant)

Cílem průpravného cvičení je využít ho v průpravné části tréninkové jednotky jako součást rozcvičení s míčem, přípravu organismu hráčů na zatížení a současně rozvíjet herní činnost v podobě tandemových náběhu, spolupráce dvojice hráčů, načasování náběhů a přihrávek, včetně precizního provedení přihrávek prvním dotekem.

Cvičení je určeno pro mládežnické týmy mladších a starších žáků, mohou ho využít i týmy dorostenců. 

 

Přepínej z útoku do obrany (4 cvičení)

Cvičení rozvíjí schopnost rychle reagovat na vývoj herní situace, kdy po odehrání míče se musí okamžitě zapojit do bránění a pokusit se protihráči zakončit do malé přenosné branky. Od bránících i útočících hráčů požadujeme maximální intenzitu provádění, tak aby se cvičení v několika málo sekundách přiblížilo zápasovému zatížení.

 

Narážečka ve čtverci s příčnou přihrávkou (5 cvičení)

Cílem cvičení je nácvik přijmutí přihrávky a opakované naražení míče okolo bránících hráčů. Během cvičení se zaměřujeme na správné načasování přihrávky, hru jedním dotekem, přesnost a razanci přihrávky na různou vzdálenost, pohyb hráče po naražení a zapojení dalších spoluhráčů do kombinace. Kombinace probíhá celou dobu pouze po zemi, hráči se musí soustředit, aby se hráčem během kombinace nerozeskákal. 

Určeno pro skupinové rozcvičení 6-8 hráčů, především ve věkové kategorii mladších žáků.

 

Kombinace a vyražení jako v zápase (6 varianty)

Cílem kondičního cvičení je rozvoj rychlostních schopností a akcelerace, které jsou skloubeny s herní složkou v podobě kombinace čtveřice hráčů. Sprintující hráč, který se zapojí do kombinace a odehraje míč na spoluhráče, se otáčí a vyráží maximální intenzitou, včetně změny směru běhu. Sprintující hráč se před vlastním vyražením opakovaně několikrát zapojí do kombinace, nejde tak do sprintu bez zatížení a z místa. 

 

Klička se soupeřem za zády (4 varianty)

Cílem cvičení je naučit útočící hráče přijmout míč zády k brance soupeře v situaci, kdy má za zády napadajícího obránce. Hráč s míčem si s obráncem na zádech musí připravit takovou pozici, aby dokázal bránícího hráče kličkou obejít a prosadit se zakončením do jedné ze dvou malých branek. Bránící hráč se pokouší hráče s míčem vytlačit do nevýhodné střelecké pozice, případně o konstruktivní odebrání míče.

 

Skotský tandem ve čtverci (4 varianty)

Cílem cvičení je nácvik správného výběru místa, načasování pohybu a přízemní přihrávky při tandemovém náběhu při kombinaci, ve které spolu spolupracují tři hráči na malém herním prostoru. Po hráčích během nácviku požadujeme komunikaci a spolupráci při kombinaci a výměně místa.  

 

 

► 5 hráčů do pole a 1 brankář

 

Zakončení od rohového praporku (5 variant)

Cílem střeleckého cvičení je nácvik jednoduché přípravné kombinace od rohového praporku směřující zpět od branky a zakončení útočícího hráče z prostoru pokutového území. Zakončující hráč navádí míč do pokutového území nikoliv čelně, ale z boku. Po hráčích požadujeme správné načasování přihrávek i náběhů, důraz na technické provedení a efektivitu v zakončení.

 

Zakončení od rohového praporku (2.část)

Cvičení je určeno pro skupinový trénink záložníků a útočníků. V případě zakončení  se zaměřujeme na nácvik zakončení ze strany, nikoliv v čelním postavení a po hráčích zapojených do finální fáze zakončení požadujeme dohrání situace v okamžiku, kdy brankář vyráží míč do prostoru před branku.

 

Zakončení z vápna jako Lionel Messi

Cílem střeleckého cvičení, které je inspirováno zakončením Lionela Messiho, je nácvik zakončení od útočícího hráče z prostoru hrany pokutového území, respektive uvnitř pokutového území. Tento prostor je statisticky nejvýhodnější pro efektivní zakončení. Zakončení předchází přijmutí dlouhé přízemní přihrávky, naražení míče se spoluhráčem a navedení míče do výhodné střelecké pozice.

 

Kombinace v trojúhelníku se zakončením

Cílem cvičení je postupným útokem středem hrací plochy, přízemní kombinací trojice hráčů, připravit střeleckou pozici pro zakončujícího hráče, který se do této pozice dostává náběhem z pozice podhrotového útočníka. Cílem kombinace je dostat podhrotového útočníka, maximálně na pět přihrávek, do střelecké pozice. Po útočníkovi požadujeme efektivitu v zakončení.     


► 4 hráči do pole a 2 brankáři

 

Tandem z boku před zakončením

Cílem střeleckého cvičení je nácvik jednoduché, přípravné kombinace, která probíhá před zakončením z prostoru pokutového území, po tandemovém náběhu křídelního hráče do střelecké pozice z bohu hrací plochy do prostoru kruhové výseče před pokutovým územím. Cílem je nácvik správného načasování náběhu zakončujícího hráče a správné načasování přihrávky do tandemového náběhu od hráče, který míč vede směrem k pokutovému území. 

 

Zakončení hrotového útočníka po přijmutí míče

Cílem cvičení je naučit středové hráče s míčem zahrát do nohy míč na hrotového útočníka, tak aby ho mohl přijmout, pracovat s ním a navést si ho do výhodné střelecké pozice a akci individuálně zakončit. Po útočníkovi požadujme, aby si při přijímání míče a při následném vedené míč kryl, tak aby mu ho obránci nemohli odebrat nebo vypíchnout.  


TIP REDAKCE