Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
eliasova_100FOTOGRAFIE "Přestože v dnešní době je obvykle samozřejmé zahřátí a následný strečink s rozcvičením, mnohdy tato cvičení nejsou prováděna dostatečně a správně, tudíž se jejich efekt se nedostaví a riziko poškození se přirozeně zvyšuje," dodává autorka.

"Už to, že fotbal se svými požadavky na všechny složky výkonu řadí mezi nejnáročnější týmové hry, je dobrý důvod pro kvalitní zajištění péče o pohybový aparát, který je mnohdy zatěžován i těžšími úrazy, jež mohou hráče vyřadit na několik týdnů či déle z tréninkového procesu," říká autorka deátého dílu seriálu Mgr. Martina Eliášová, která ho pojmenovala Rozcvičení a strečink v tréninkovém procesu ve fotbale.

Celý seriál vychází z její bakalářské práce, poslední článek seriálu měl název Strečinková cvičení

 

 

Autorka doufá, že naše poznatky z tohoto seriálu budou sloužit jako inspirace či návod, zkrátka zdroj informací pro všechny, kdo mají k fotbalu blízko.

V textu článků jsou užity následující zkratky:

VP: výchozí poloha,
PP: průběh pohybu,
CH: chyby,
DK: dolní končetina,
HK: horní končetina.

Zásobník uvolňovacích cviků

Cvik 1 
VP: Mírný stoj rozkročný, levou přednožit pokrčmo poníž. 
PP: Uvolňujeme hlezenní kloub "válením" nohy bez obuvi po míči. Provádíme krouživé pohyby nebo posouváme míč vpřed a vzad.

Eliasova_hlezeni_kloub_1

Cvik 2
VP: Mírný stoj rozkročný. Pravou DK flektujeme v koleni, její bérec položíme za koleno levé DK. Stabilitu zajistíme snížením těžiště pokrčením stojné končetiny, předklonem trupu a opřením předloktí o stehno pokrčené DK.
PP: Uchopíme nohu za chodidlo nebo nárt a provádíme pohyby do všech směrů, které nám kloub umožňuje (kroužení, plantární a dorzální flexe, vnitřní a vnější rotace.

Eliasova_hlezeni_kloub_2

- další varianta cviků může být aktivní kroužení hlezenního kloubu bez pomoci ruky.
- vše je vhodnější provádět u opory.

Cvik 3
VP: Sed.
PP: Pokrčíme jednu končetinu a položíme přes druhou. Prsty ruky promneme oblast kloubních spojení prstů, celý nárt a plosku.

Eliasova_hlezeni_kloub_3

Cvik 4
VP: Sed.
PP: Oběma rukama protáhneme plantární aponeurózu ohnutím prstů nohy směrem k bérci a tahem rukou od sebe.

Eliasova_hlezeni_kloub_4