Image V průběhu minulého týdne jsme čtenářům portálu fotbalových trenérů www.trenink.com přinesli článek s názvem Herně-kondiční cvičení pro přípravné období, což byl výběr několika článků s herně-kondičním obsahe publikovaných na těchto stránkách, které by měly být inspirací pro přípravné období.

Dnes pokračujeme v podobném duchu, tentokrát se však podíváme na hry, průpravné a herní cvičení ve kterých je poměr hráčů tři na tři (3:3), případně jsou do těchto cvičení zapojení i brankáři. Výhodou těchto cvičení, že všichni hráči jsou aktivně zapojení do hry a to jak v případě, že jejich tým má míč pod kontrolou nebo ne.

Upozorňujeme na skutečnost, že při takto malém počtu hráčů je třeba dávat pozor na poměr zatížení a odpočinku, protže po hráčích požadujeme maximální nasazení.

(A) Bez branek na držení míče (kombinace)

3:3 v obdelníku s 3:3 nahrávači
Cílem této průpravné hry je zlepšit kombinační schopnosti hráčů při aktivní spolupráci dvou dalších spoluhráčů a tří narážejících hráčů na obvodu hrací plochy, zlepšit orientaci a výběr místa na úmyslně stísněném a soupeřem zahuštěném prostoru, měnit rytmus hry, stejně jako schopnost hráčů vést kombinaci směrem, respektive do prostorů, kde má tým mající míč v držení početní převahu.

3:3 na 2 polovinách s pomocnými spoluhráči
Cílem tohoto herního cvičení je v útočné fázi zdokonalovat kombinace v situacích 3 na 3 s využíváním narážeček o hráče vně hřiště, otočení těžiště hry ze silné (zahuštěné) na slabou (volnou) stranu hřiště. V obranné fázi zdokonalujeme obsazování protihráčů, odebírání míče a rychlý presink na hráče soupeře.

3:3 na 4 branky ve tvaru kříže
Cílem této průpravné hry je zlepšit schopnost hráčů držících míč vymanit se kombinační hrou z tlaků protihráčů na malém prostoru a konstruktivně přejít do volného prostoru a přihrát skrz vyznačené branky a dále pokračovat v držení míče. Bránící hráči se snaží vytvořit tlak na hráče s míčem a konstruktivně získat míč a pokračovat v kombinaci.

(B) S brankami

Hra 3:3 na 4 branky s narážeči mezi brankami Cílem průpravné hry je naučit hráče řešit mikrosituaci 2:2 s využitím dalšího spoluhráče. Po útočících hráčích požadujeme přímočaré řešení, schopnost prosadit se v souboji jeden na jednoho (1:1) a využit k zakončení spoluhráče za brankovou čárou a dostat se do prostoru za bránícího hráče při jeho narážečce. Bránící hráči se musí pokusit zabránit průnikové přihrávce, případně zachytit náběh útočícího hráče.

Tři na tři 3x jinak
Cílem herního cvičení je naučit hráče řešit situacitři na tři (3:3) v bezprostřední blízkosti branky a to jak z ofenzivního, tak defenzivního pohledu. Bránící hráči mají tři možnosti jak akci zahájit, útočící hráči se musí přizpůsobit tomuto rozehrání akce a prosadit se proti trojici obránců. Bránící hráči se snaží o kontruktivní odebrání míče a vlastní zakončení.

Hra v pokutovém území 3:3 + 3:3 nahrávači
Cílem dnešního herního cvičení je zlepšit kombinaci ve finální části herního prostoru, těsně před brankou soupeře. Dále pak na střelbu v prostoru pokutového území. Vedle těchto základních cílů se zaměřuje na řešení herních situací 3:3, 3:2 a 2:1 od hráčů je vyžadován správný výběr místa, který musí být především dobře načasován.

Hra 3:3 na 4 branky s 6 narážeči
Cílem průpravné hry je naučit hráče řešit opakující se mikrosituace 3:3 s využitím narážejících spoluhráčů. Po útočících hráčích s míčem požadujeme přímočaré řešení, po hráčích bez míče pak dobrý výměr místa a neustálou cirkulaci v prostoru. Bránící hráči se musí pokusit zabránit průnikové přihrávce, případně zachytit náběh útočícího hráče, musí se pokoušet o tlak na hráče soupeře, který má v držení míč.

Rychle zakonči střeleckou pozici (3:3)
Cílem tohoto herního cvičení je vypěstovat u hráčů snahu co nejrychleji si vytvořit střeleckou příležitost a následně úspěšně zakončit vyrovnanou herní situaci 3:3. Od hráčů vyžadujme maximální úsilí při pokusu o získání míče a rychlý přechod do finální části akce.

3:3 s 6 nahrávači na 2 branky
Cílem průpravné hry je naučit hráče, kteří mají míč pod svou kontrolou, úspěšně řešit početně výhodné situace na relativně malém prostoru v co nejkratším čase, především pak s pomocí nahrávačů na obvodu hrací plochy. Soupeř bez míče se pokouší o maximálně možný presink v prostoru rozšířeného pokutového území, při případném konstruktivním odebrání míče se napadající hráči okamžitě pokouší o zakončení do libovolné branky.

(C) Řešení modelových a zápasových situací

3:3 se střídáním útočných a obranných činností
Rozvíjíme zde taktéž schopnosti rychle „přepínat“ pozornost z útoku do obrany, schopnosti udržet míč na malém prostoru s využitím kombinační spolupráce, uvolňování se a obcházení soupeře pomocí klamných pohybů, spolu s rychlým zakončením akce střelbou.

Součinnost hrotových hráčů a středového hráče při hře 3:3 s osobní obranou
Cílem tohto herního cvičení je zlepšit vzájemnou součinnost útočníků a středopolařů při hloubkovém obranném postavení soupeře a jeho osobní obranou, důraz je kladen na kombinační spolupráce, která musí být především dobře načasovaná a dále pak pohyb bez míče a výběr místa, který je v těchto situacích nejdůležitější.



{comment}