Image V předcházajících týdnech jsme čtenářům portálu fotbalových trenérů www.trenink.com přinesli články s názvy Herně-kondiční cvičení pro přípravné období, což byl výběr několika článků s herně-kondičním obsahe publikovaných na těchto stránkách, které by měly být inspirací pro přípravné období a také výběr článků pro mikrosituace 3:3.

Dnešní článek přináší výběr průpravných her, které jsou určeny pro větší počet hráčů, konkrétně 8:8. Utěchto her a cvičení je obvykle potřeba k dispozici minimálně polovina standardní hrací plochy.

Tyto hry obvykle zařazujme do hlavní nebo závěrečné části. Hry jsou určeny spíše pro starší věkové kategorie.

(A) Bez branek (kombinace)

8:8 na 2 doteky s trojúhelníkem uprostřed
Cílem průpravné hry je, vedle schopnosti týmu s míčem udržet ho pod svou kontrolou, připravit si takovou pozici aby se hráči mohli pokusit o přízemní průnikovou přihrávku skrz dvě strany středového trojúhelníku a která musí směřovat na spoluhráče mimo tento trojúhelník nebo musí přihrávka směřovat na hráče ve středovém prostoru. Hráči držící míč se pak pokouší přenést hru a zašlápnout míč na jedné z autových čar. Bránící tým vytváří presinkové situace, pokouší se získat míč konstruktivním odebráním a zabránit průnikové přihrávce.

8:8 na 1 a 2 dotyky s průnikovou přihrávkou
Cílem průpravné hry je, vedle schopnosti týmu s míčem udržet ho pod svou kontrolou, připravit si takovou pozici aby se hráči mohli pokusit o přízemní průnikovou přihrávku, která musí směřovat na spoluhráče a následně pokračovat v kombinaci. Bránící tým vytváří presinkové situace, pokouší se získat míč a zabránit průnikové přihrávce.

8:8 ve vymezeném prostoru na osm branek
Cílem dnešní průpravné hry je zlepšit vytváření presinkových situací na hráče s míčem, pěstovat u hráčů kombinační schopnosti a vybudovat odolnost hráčů s míčem proti tlaku soupeřů, důležitá je také orientace v mikrosituacích 1:1, či 1:2. Důraz klademe i na správný pohyb bez míče, výběr místa a komunikaci mezi hráči.

8:8 na 3 trojúhelníky a průnikové přihrávky
Cílem průpravné hry je naučit hráče týmu držícího míč připravit si takovou pozici, aby se mohli pokusit o přízemní průnikovou přihrávku skrz dvě strany jednoho ze tří trojúhelníků, která musí směřovat na spoluhráče mimo tyto trojúhelníky. Bránící hráči vytváří presinkové situace, pokouší se získat míč konstruktivním odebráním a zabránit průnikové přihrávce, po zisku míče se pokouší o průnikovou přihrávku jejich tým.

(B) S brankami

Hra 8:8 na 6 malých branek ve 4 zónách
Cílem průpravné hry je zaměřit pozornost a procvičit posun obranného bloku při přípravné kombinaci soupeře, rychlý a účinný presink, návyky hráčů na jednotlivých postech a herní činnosti, jak útočné, tak obranné. Důraz musí být kladen na komunikaci mezi hráči a týmovou soudržnost.

Hra 8:8 s brankáři - bezpečné čtverce
Cílem této průpravné hry je ve vyznačených zónách dát útočícím hráčům čas a prostor připravit nebo vymyslet finální přihrávku do pokutového území, hráče navést k tomu aby kolmé přihrávky směřující k soupeřově brance směřovali do stanovených prostorů a bránící hráči se musí vyrovnat s faktem, že finální přihrávky budou přesnější, protože útočící hráči mají dostatek času a prostoru.

Hra 8:8 s častou střelbou na 4 branky a 2 brankáře
Cílem průpravné hry je naučit hráče nebát se zakončení z různých pocit, dát jim jistotu při zakončení. Hráči si mají možnost vyzkoušet různé způsoby zakončení ať už co se týká vzdálenosti od branky nebo úhlu ze kterého střílejí. Hra hráčům nabízí možnost vyzkoušet si zakončení i v relativně jednoduchých pozicích, kdy brankář není v brance ideálně postavený. Hráče nabádáme k časté střelbě.

Hra 8:8 na čtyři branky a čtyři brankáře
Cílem herního cvičení je naučit tým, který má v držení míč, kombinovat a udržet míč pod svou kontrolou i přes tlak soupeřových protihráčů. Bránící napadající hráči se okamžitě po konstruktivním odebrání míče pokouší o přímé zakončení akce do jedné ze čtyř branek na obvodu hrací plochy. Od hráčů držících míč vyžadujeme především dobrý výběr místa, kvalitní přihrávky a vzájemnou komunikaci.

Hra 8:8 - ve středu pole 2:2
Cílem tohoto herního cvičení je zlepšit přechodovou fázi mužstva, buď pomocí kolmé přihrávky středem pole po předchozím připravení této průnikové přihrávky nebo s využítím krajních obránců, kteří spolupracují opět se středními záložníky. Cílem je také naučit koncové hráče vyrovnat se s početní převahou soupeřových obránců a prosadit se proti zformované obraně.



{comment}