Branky vždy byly, jsou a také budou kořením fotbalu, které zbožňují fanoušci, kteří radši přijdou na výhru 5:4 než 1:0. Bezbrankové remízy jsou nudné jak pro fanoušky, tak pro hráče a pouze některé trenéry uspokojí nula na kontě svého týmu. Pokud však po hráčích chcete, aby se do brankových příležitostí dostávali, stříleli branky, tak si musí před zakončením vybrat ten správný prostor, aby dokázali být efektivní při vlastním zakončení.

Pokud se nácviku zakončení v zápasových podmínkách nebudeme věnovat v tréninku, tak efektivita útočníků bude pouze dílem náhody. V přehledu cvičení za podzim 2019 přinášíme přehled cvičení zaměřených na nácvik střelby a zakončení, podobně jako na jaře 2019. Při výběru cvičení je třeba mít na paměti, odkud statisticky padá nejvíce branek a tomu přizpůsobit výběr.  

 

Tipy na cvičení za jaro 2019:

 


Vpřed, vzad a uvolnění nabíhajícího hráče

Cílem střeleckého cvičení je nácvik postupného útoku středem hrací plochy v prostoru před pokutovým územím, do postupného útoku je zapojen hrotový útočník, který je  v postavení zády k brance. Po sklepnutí míče hráči zahrávají v několika variantách finální přihrávku na rozběhnutého podhrotového hráče, který míč navádí do pokutového území a akci zakončuje.

Cvičení je určeno pro 6-12 hráčů a zvládnou ho hráči od věkové kategorie mladších žáků. Cvičení je vhodné pro trénink organizovaný skupinovou formou.

 


Zakončení od rohového praporku

Cílem střeleckého cvičení je nácvik jednoduché přípravné kombinace od rohového praporku směřující zpět od branky a zakončení útočícího hráče z prostoru pokutového území. Zakončující hráč navádí míč do pokutového území nikoliv čelně, ale z boku. Po hráčích požadujeme správné načasování přihrávek i náběhů, důraz na technické provedení a efektivitu v zakončení.  

vičení je určeno pro skupinový trénink a cílem je nácvik zakončení hráče, který se předtím zapojil do kombinace a zakončuje ze strany na branku, nikoliv čelně, tak jak to bývá ve většině používaných cvičení.

 


Střelba v pokutovém území

Všechna cviičení seriálu je možné využit v tréninku, kdy má trenér k dispozici malý počet hráčů, podobně jako seriál Střelba od brankové čáry, který je určen pro čtyři hráče do pole.  Cvičení je možné provádět s šesticí hráčů a jedním brankářem. 

V případě většího počtu hráčů doporučujeme cvičení provádět střídavě z jedné a druhé strany. Cvičení je určeno pro předzápasový trénink mužů/žen a dorostenců. Pro trénink a nácvik zakončení je možné ho vužit i v kategorii mladších a starších žáků.

 


Zakončení po vedení míče a naražení

Cílem tréninkového střeleckého cvičení je nácvik zakončení po předchozí kombinaci, několika naražení a vedení míče. Po zakončujícím hráči požadujeme, aby se před střelbou zapojil do kombinace, využil své spoluhráče pro připravení střelecké pozice, která by vždy měla být v pokutovém území, odkud statisticky je vstřeleno nejvíce branek.  

Cvičení zařazujeme do hlavní části tréninkové jednotky, určeno je jak mládežnickým týmům (U12-U19), tak týmům dospělých. Je organizováno proudovou metodou, hráči se postupně vystřídají na všech pozicích.

 


Útok středem hřiště a zakončení pro 2 útočníky 

Cílem cvičení je nácvik vedení útoku, útočné kombinace středem hrací plochy z prostoru středového kruhu, pomocí krátkých, přízemních přihrávek a finální přihrávky na jednoho z dvojice útočníků, který míč přijme a navádí ho do zakončení. Po hráčích požadujeme dobré technické provedení přihrávek, výběr místa, rotaci na pozicích  po odehrání míče a střelbu z prostoru pokutového území.

Cvičení je určeno především týmům, které nastupují v rozestavení, kdy vedle sebe nastupují dva útočníci. Zaměřujeme se na přípravu zakončení pro jednoho z dvou hrotových útočníků, který přijme míč  a navádí ho do výhodné střelecké pozice. 

 

 

Seběhni si pro míč a vystřel 

Cílem průpravného střeleckého cvičení je nácvik přijmutí míče při pohybu zakončujícího hráče směrem od branky, zpracování míče a jeho navedení do prostoru pokutového území, odkud útočník zakončuje jednoduchou útočnou akci. Po hráčích požadujeme perfektní první dotek s míčem, krátké navedení a maximální efektivitu v zakončení.   

vičení Seběhni si pro míč a vystřel je určeno pro trénink, případně skupinový trénink útočníků, se zaměřením na přijmutí míče, navedení míče do střelecké pozice a zakončení z prostoru pokutového území. 

 


TIP REDAKCE