Pro každého fotbalistu je výběr správných kopaček naprosto zásadní věcí. Jde o klíčovou investici, která je ještě důležitější než fotbalový míč a to bez ohledu zda se jedná o začínajícího fotbalistů, dorostence nebo protřelého veterána. Správný výběr fotbalových kopaček může ovlivnit váš komfort, výkon a dokonce i prevenci zranění při hře. Vybírejte pečlivě a zohledňujte své individuální potřeby. 

Není až tak důležité zda budou černé, modré nebo červené, to záleží na tom, co se komu líbí, jaký máme vkus a nebo jak nás ovlivní reklama. Zásadní je, že kopačky musí na noze dobře sedět, jak z pohledu velikosti i tvaru, pro jaký povrch jsou určeny a kde je hráč bude využívat, z jakého materiálu jsou vyrobeny, pro jakou kvalitativní úroveň a jak často, s jakou intenzitou, je hráč bude používat.   

   
Zde je několik tipů, jak vybrat správné fotbalové kopačky

 

Typ povrchu:

Rozlišují se fotbalové kopačky určené pro různé povrchy, jako jsou tráva, umělá tráva, hala nebo tvrdý povrch. Vyberte kopačky, které jsou vhodné pro typ povrchu, na kterém budete nejčastěji hrát. Kopačky jsou často klasifikovány podle vhodnosti pro konkrétní povrch. 

  • Tráva (přírodní tráva - FG):

Pro trávnatá hřiště se doporučují kopačky s pevnými kolíky (lisovky) na podrážce. Tyto kolíky poskytují dobrou trakci na přírodní trávě. 

  • Umělá tráva (umělá tráva - AG):

Pro umělou trávu jsou ideální kopačky s mnoha menšími hřeby nebo podrážkou navrženou speciálně pro umělé povrchy. Tyto kopačky s označením AG (Artificial Ground) poskytují lepší přilnavost a snižují riziko zranění spojeného s použitím kopaček pro přírodní trávu.

  • Tvrdý povrch (turf - TF):

Pokud budete hrát na tvrdých umělých površích, jako jsou fotbalová hřiště s malými kuličkami (turf), vyberte kopačky s podrážkou, která je odolná a navržená speciálně pro tento typ povrchu. Tyto kopačky bývají označovány jako TF (Turf).

  • Měkký povrch (soft ground - SG):

Pro měkká a blátivá hřiště jsou určeny kopačky s výměnnými kolky. Tyto kopačky jsou označovány jako SG (Soft Ground) a mají delší vyměnitelné hřeby, které poskytují lepší stabilitu na měkkém terénu.

 


Velikost:

Správná velikost je klíčová pro pohodlné nošení. Kopačky by měly dobře padnout a neměly by způsobovat nepříjemné tření nebo tlak na nohu. Každá značka může mít odlišné velikostní tabulky, takže se doporučuje zkontrolovat velikostní tabulky konkrétní značky.

 

Materiál:

Kopačky mohou být vyrobeny z kůže, syntetických materiálů nebo pletených materiálů. Každý materiál má své vlastnosti, jako je odolnost, pružnost a přizpůsobivost. Kůže poskytuje přirozený pocit a větší přizpůsobivost, zatímco syntetika může být odolnější a lehčí. 

 

 

Střih:

Kopačky mají různé střihy. Střih kopaček může být klasifikován podle výšky kotníku. Můžete najít kopačky s nízkým kotníkem (Low-Cut), středním kotníkem (Mid-Cut) nebo vysokým kotníkem (High-Cut). Kopačky s vysokým kotníkem poskytují větší podporu kotníku, zatímco kopačky s nízkým kotníkem umožňují větší volnost pohybu. Výběr závisí na vašem osobním komfortu a preferencích. 

 

Podrážka:

Podrážka kopaček může mít různé vzory a materiály vhodné pro různé povrchy. Zajímejte se o podrážky s dobrým gripem a odolností proti opotřebení.

Hmotnost:
Někteří hráči upřednostňují lehčí kopačky pro rychlý pohyb, zatímco jiní dávají přednost těžším kopačkám pro lepší stabilitu. Vyberte hmotnost podle svých preferencí a herního stylu.


Speciální technologie: 

  • Flyknit (nebo podobné pletené materiály):

Flyknit je technologie vyvinutá společností Nike, která spočívá v použití speciálních pletených materiálů pro svršek kopačky. Tato konstrukce může poskytnout lehkost, přilnavost a podporu přizpůsobenou tvaru nohy.

  • Primeknit:

Adidas používá technologii Primeknit, což je podobný koncept pleteného materiálu. Tato technologie nabízí pohodlí, pružnost a odolnost.

  • NITR-OGENE:

NITR-OGENE je technologie vyvinutá společností Puma, která kombinuje materiály pro lehkost a odolnost. Tato technologie byla navržena tak, aby poskytovala pohodlí a podporu.

  • Techfit:

Adidas využívá technologii Techfit, která je navržena tak, aby poskytovala kompresi a podporu s cílem zvýšit stabilitu a výkon hráče.

  • ACC (All Conditions Control):

ACC je technologie společnosti Nike, která optimalizuje přilnavost míče za různých podmínek, včetně vlhkosti. To znamená, že hráči mohou lépe ovládat míč i za deštivého počasí.

  • Anti-Clog:

Anti-Clog je technologie vyvinutá společností Nike, která se zaměřuje na zabránění nalepení bahna a hlíny na podrážce kopačky, což udržuje optimální trakci i v blátě.
Dynamické podrážky:
Některé kopačky mají speciální design podrážky, který zlepšuje pružnost a odpružení při běhu a změnách směru.

  • Sock-Like Fit:

Mnoho moderních kopaček má konstrukci "Sock-Like Fit", která napodobuje ponožku a poskytuje těsný, přiléhavý pocit kolem kotníku.

Při výběru kopaček může být užitečné zvážit, které z těchto technologií vám mohou nejvíce vyhovovat podle vašich preferencí a herního stylu.

 

Rozpočet:

Ceny fotbalových kopaček se mohou významně lišit. Určte si svůj rozpočet a vybírejte kopačky, které splňují vaše potřeby a finanční možnosti.


Recenze a doporučení:

Přečtěte si recenze a zkušenosti ostatních hráčů s konkrétními kopačkami. Doporučení od jiných lidí mohou poskytnout užitečné informace o výkonu a pohodlí kopaček.


Při výběru kopaček je důležité zvážit vaše individuální potřeby, herní styl a povrch, na kterém budete hrát nejčastěji. Informace od výrobce a recenze od ostatních hráčů mohou být užitečné při rozhodování.

 

TIP REDAKCE