Hodnocení uživatelů: 4 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

2_gen_2013_nabor_netusilV seriálu rozhovorů na stránkách trenérského portálu www.trenink.com se pokoušíme otevřít debatu k tématům, která by měla zajímat trenéry jak v klubech na všech výkonnostních úrovních, tak u různých věkových kategorií.

V dnešním rozhovoru na otázky odpovídá Jiří Formánek, trenér který působil jak u mládeže, tak u dospělých od divize po druhou ligu. V současné době je editorem stránek www.trenink.com.

Cílem tohoto článku je pomoci fotbalovým trenérům s přípravou a organizací náboru a výběrů malých fotbalistů. Snahou autora je popsat jak může probíhat výběr začínajících talentů pro fotbalovou přípravu.

Při organizování náborových akcí u předškolních dětí a dětí mladšího školního věku je třeba si vždy uvědomit, že by bylo velmi riskantní a nezodpovědné prohlásit, že dítě v tomto věku pohybově nebo fotbalově nešikovné, nemůže být výborným fotbalistou.

Fyzický a mentální vývoj dětí je v tomto období velmi bouřlivý. Snažme se tedy v tomto věku děti od fotbalu neodrazovat pouze proto, že momentálně nesplňují úplně naše představy. Trenéři by v tomto období měli prokazovat velkou trpělivost, jak u těch talentovaných, tak u těch kteří svůj talent zatím neprojevily a nebo ho prostě nemají. To se však prokáže mnohem později.

Co to je talent?

Ten kluk má talent. Často to slýcháváme od rodičů, spoluhráčů, trenérů, v pozdějším věku od skautů, hráčských agentů nebo novinářů. Co si však pod tím představíte?
Obvykle si pod talentovaným jedincem představíme hráče, který ve své věkové kategorii některými nebo všemi svými schopnostmi převyšuje ostatní spoluhráče i protihráče. Může být rychlejší, silnější, mít lepší zakončování nebo třeba vedení míče.

Odborná literatura hovoří o talentu jako o komplexu vlastností, schopností a dovedností, které musí splňovat sportovec, aby měl předpoklad udržet si vysokou sportovní výkonnost i v dospělém věku.

Já si však při tomto popisu musím položit otázky. Bude talentovaný mládežnický hráč převyšovat ostatní hráče za dva, tři nebo pět let? Jsem schopen to jako trenér poznat?
Odborníci, pedagogové i zkušení trenéři se shodují v názoru, že objevení a rozvinutí fotbalového talentu je obtížný a dlouhodobý úkol, ale není to úkol nemožný.

Etapy výběru (náboru) fotbalových talentů

Proces výběru fotbalových talentů lze rozdělit na dva na sebe logicky navazující kroky. Prvnímu kroku se říká základní výběr, druhý krok je nazýván specializovaný výběr.
Cílem prvních základních náborových akcí je vyhledat a zaujmout co největší počet zájemců pro fotbalový trénink a fotbal jako takový.

Obsahem základních náborových akcí jsou velmi jednoduché testy, ve kterých trenéři hodnotí základní pohybové předpoklady hráčů. Důležité je, aby zvolené testy byly obecné, tedy aby je hráči při náboru mohli absolvovat bez přípravy, prakticky bez zácviku, tak aby je mohl zvládnout každý.

Náborové akce organizované touto formou jsou vhodné pro hráče předškolního věku až k hranici přibližně deseti, maximálně dvanácti let.

Specializovaný výběr vždy navazuje na předchozí základní výběr. Využívají se ve velké míře biochemická a laboratorní vyšetření, stejně jako důkladné sledování v herních situacích.

Cílem specializovaných testů je potvrdit u jednotlivých hráčů předpoklady pro konkrétní sport nebo sportovní disciplínu, v našem případě pro fotbal. Začíná se také přistupovat k hodnocení psychické a mentální vyspělosti, která ovlivňuje výkon fotbalových hráčů.

Specializované výběry je vhodné provádět ve věkové skupině od deseti do šestnácti let hráčů.

U věkové kategorie od deseti, dvanácti let je třeba přihlížet k probíhajícím výrazným tělesným změnám.

Nábor nebo výběr?

Klub a jeho jednotliví trenéři, pokud chtějí vykonávat trenérskou činnost s perspektivou, musí vytvářet podmínky pro fotbalový růst členů svých týmů. Motivovat současné hráče a vyhledávat nové.

Podle podmínek ve kterých pracuje konkrétní klub, skaut nebo trenér, je třeba rozhodnout, zda noví členové týmu budou do týmu zařazeni na základě náboru nebo výběru.
Při náboru trenér jde především o dostatečný počet hráčů v týmu, prostor zapojit se do tréninkového procesu dostanou všichni zájemci. Při výběru hráči procházejí sadou motorických a fotbalových testů, které jsou vyhodnoceny a hráči jsou do týmu zařazeni podle dosažených výsledků.

Přestože se výběr a následné hodnocení zda být objektivním, tak je třeba stále si opakovat, že se jedná o aktuální hodnocení, které může být ovlivněno kondicí, trémou nebo třeba prodělanou nemocí. V důsledku toho může nastat situace, že „talentované dítě" které hladce prošlo výběrem neudělá za rok tréninku takový pokrok, jako nenápadný hráč, který nebyl při výběru ničím zajímavý.

Doporučuji tak zvolit vícestupňový výběr, kdy šanci v tréninku dostává každý hráč, který má zájem a k výběru dochází postupně, během procesu.

Na co se zaměřit při vyhledávání talentů?

U hráčů, kteří prochází výběrem, respektive sledováním, je důležité sledovat pět oblastí, které zásadně ovlivňují výkon v utkání.

První technickou oblastí rozumíme soubor individuálních dovedností jako je přihrávání, výběr místa, vedení a ovládání míče nebo zakončování. Druhá oblast je taktická, tedy použití výše popsaných dovedností v herních situacích. Třetí oblast sleduje kondiční schopnosti, kterými hráč disponuje – vytrvalost, koordinace, rychlost a síla. Čtvrtou oblastí je oblast mentální nebo psychická, která je důležitá proto, aby bylo jasné, jak se hráč chová v emočně složitých situacích, jak je rozhodný a zda je vyrovnaný. Poslední pátá oblast v sobě zahrnuje způsob života nebo životní styl. Hráčův přístup k tréninkovému procesu, odpovědnost ke stravovacímu režimu, regeneraci, pasivnímu odpočinku a vztahům k rodině a přátelům.

Testy pro výběr malých fotbalistů

Hráče na náborech i výběrech, stejně jako hráče, kteří jsou součástí týmu již delší dobu, je možné testovat různými způsoby se zaměřením na pohybové nebo fotbalové schopnosti.

Tyto testy je třeba následně vyhodnotit s cílem získat přehled o jednotlivých hráčích. Takto získané výsledky je možné porovnávat s testy prováděnými po určité době (například rok).

Testy pohybových schopností

Cílem těchto testů je získat pokud možno objektivní informace o základních pohybových (kondičních) schopnostech (vytrvalost, koordinace, rychlost a síla).
Základním testem je člunkový běh 4x10 m, který je zaměřen na rychlostní a obratnostní schopnosti.

Mezi testy pohybových schopností je možné také zařadit opakované cvičení sed-lehů, které je zaměřené na test dynamické, vytrvalostně silové schopnosti břišního svalstva.
Testem dynamické, explozivně silové schopnosti dolních končetin je skok z místa odrazem snožmo.

Dynamicko-silové schopnosti horních končetin a celého trupu je možné testovat hodem plným míčem na dálku, bez rozběhu (z místa). K tomuto cvičení je možné použít míč o různé hmotnosti, minimálně však 1 kg.

K testování koordinačních a obratnostních schopností hráčů je možné využít různě vytvořené překážkové dráhy.

Testy fotbalových dovedností

Cílem těchto testů je získat informace o individuálních herních dovednostech hráčů jako jsou přihrávání, vedení míče nebo střelba.
Testem přesnosti přihrávání může být cvičení na přihrávky do malých branek a to buď z místa, po předcházejícím přijmutí přízemní přihrávky, po zpracování míče nebo po žonglování s míčem.

Testem zakončování je cvičení na vedení míče střídavě oběma nohama zakončené střelbou do branky, která má vyznačeny cílové prostory.

Testem vedení míče je vymezení předem stanovené dráhy, kterou hráč musí s míče projít. Může se jednat o přímý slalom, nepravidelně postavené kužely různých barev nebo tvar osmičky. U těchto cvičení doporučuji, aby se v cvičení objevily časté změny směru.

Testem techniky a ovládání míče může být žonglování. Zde se doporučuje nechat hráčům několik pokusů a výsledky průměrovat. Ocenit je třeba při žonglování využívání druhé nohy, případně hlavy.

Závěr

Cesta k vrcholovému fotbalu je dlouhá a složitá. K vysněnému cíli vede hned několik cest, nikdy není možné tvrdit, že pouze jedna je ta správná.

Domnívám se, že všichni hráči jsou svým způsobem talentovaní. Výkon hráče však záleží na mnoha faktorech, které rozhodnou, kdo bude nebo nebude úspěšný.

K úspěchu však určitě vede vnitřní motivace hráče něco dokázat, vůle, píle v tréninku a vytrvalost. To vše musí být neustále podporováno pravidelným, systematickým a cílevědomým tréninkem.