Image Poslední letošní číslo odborného fotbalového časopisu, který vydává Unie českých fotbalových trenérů ČMFS, je opět plné zajímavých a velice přínosných článků. Pojďme se na ně podívat trochu blíže.

Na obálce časopisu těžko může být jiné téma, než postup našich reprezentantů na světový šampionát do Německa. František Steiner v krátké úvaze rozebírá českou bilanci na předchozích světových šampionátech.

V úvodníku se Ladislav Valášek zamýšlí nad změnami požadavků na roli profesionálního fotbalového trenéra u nás, které staví do kontextu volby nového vedení ČMFS a skutečnosti, že žádný z profesionálních trenérů se nedostal do výkonného výboru svazu.

Ve stručnosti řečeno, fotbalový trenér dnes již nemá pouze funkci fotbalovou, ale stále více jsou na něj kladeny požadavky z nejrůznějších odvětví, jako je management, marketing, personalistika či psychologie, je od něj vyžadováno neustálé sebevzdělávání a přehled v globálním měřítku a navíc na bedra mu padá nejen osud svých hráčů a svého klubu, ale také osud fotbalové budoucnosti a generace nových hráčů, trenérů a manažérů. Při pomyšlení, co všechno může jeden fotbalový trenér ovlivnit, mi jde až mráz po čele.

V aktuálním čísle časopisu najdete také dva velice zajímavé rozhovory. Zářijové mistrovství světa hráčů do sedmnácti let v jihoamerickém Peru se poprvé uskutečnilo na umělých trávnících a tak je určitě zajímavé přečíst si názory a zkušenosti zástupce společnosti, která se právě výstavbou umělých trávníků zabývá. Ředitel firmy Pragosport a.s. Ivan Kašpar nerozebírá pouze zmíněný turnaj, ale také zkušenosti s provozem "umělé trávy" na stadiónech v Karlových Varech, Salzburgu či v Mnichově.

V druhém interview se s fotbalovými trenéry podělil o své poznatky z koučování klubového a reprezentačního družstva Dušan Uhrin.

Trenér musím mít cit pro klub, mužstvo a vůbec pro zázemí. Dobrý trenér musí být předvídavý a mít mužstvo v ruce. Z hlediska přístupu k hráčům by neměl být příliš tvrdý a přísný, na druhou stranu ani příliš ohleduplný. Jak odvádí svou práci se nepozná za tři-čtyři měsíce, ale až po několika letech.

To jsou hlavní myšlenky z rozhovoru. Dnešním trenérům na konec také vytýká především nedostatek vzájemné úcty, která je ve fotbale tolik potřebná.

Velice obsáhlý materiál i s příklady praktických cvičení přinesl Pavel Ondračka, který analyzoval přípravu fotbalové mládeže v německém týmu Hamburger SV. Ze závěru článku vyplývá, že příliš podstatných rozdílů mezi přípravou mladých talentovaných hráčů u nás a v Německu nenajdeme. Ve srovnání s českými kluby jsou nejpatrnějšími rozdíly především jiná struktura soutěží mládeže v Německu, jiné rozměry hřišť a pozměněná pravidla hry u nejmenších fotbalistů. Pro mě osobně bylo překvapením, že v Hamburgeru začínají s výchovou mládeže až od osmiletých (!) dětí.

Týdenní cyklus s podrobným přehledem jednotlivých tréninkových jednotek a konkrétních cvičení i s komplexním rozborem přátelského a mistrovského utkání vedoucího týmu 1. Gambrinus ligy FC Slovanu Liberec v období od 5. do 12. září popsali Milan Kormaník a Vítězslav Lavička, se kterým vyšel na trenink.com obsáhlý rozhovor. Pro ty z vás, kteří neměli tu možnost alespoň sledovat přípravu ligového týmu, článek vřele doporučuji.

V posledním článku se Antonín Plachý pustil, řekl bych až do vědecké roviny a zkoumá etiku fotbalu v souvislostech opravdu hlubokých. Problematiku fair-play srovnává s filosofickými myšlenkami pánů Platóna či Aristotela. ("Nečiň jiným co nechceš, aby bylo činěno tobě!"), trenéry nabádá k tomu, aby byli, cituji: "v pravém slova smyslu filosofové" a českou trenérskou školu odkazuje na Jana Ámose Komenského a jeho "školu hrou".

Jak sami vidíte, poslední letošní číslo časopisu Fotbal a trénink je svým záběrem v skutku různorodé a za sebe vám mohu s klidným srdcem říci, za 35 korun se to opravdu vyplatí.

Poznámka editora:

Portál trenink.com a časopis Fotbal a trénink spolu nemají, samozřejmě kromě svého obsahu, nic společného, nespolupracují spolu ani nejsou obchodními partnery, tento článek má pouze informativní charakter.

Kontaktní informace o časopise Fotbal a trénink najdete v sekci FAQ - Často kladené otázky
{moscomment}