První ligové kolo letošního roku přineslo vedle několika překvapivých výsledků i moment o kterém se bude dlouho diskutovat. Především proto, že z veřejně dostupných záznamů není zcela prokazatelné, zda míč v utkání Ostrava-Plzeň přešel brankovou čáru či nikoliv? Přestože Plzeň byla v utkání lepší, kdyby domácí šli do vedení, mohlo mít utkání jiný vývoj.
       
Co se na Bazalech vlastně stalo? Zachraňující se Ostrava se utkala s vážným aspirantem na titul z Plzně. Do dvacáté minuty drží domácí nerozhodný výsledek.

Ve dvacáté minutě zahrál domácí záložník Štěpán z levé strany volný přímý kop. Pro centr si vyběhl brankář Kozáčik, který byl v kontaktu jak se spoluhráčem Kolářem, tak stoperem domácích Frydrychem.


Kozáčik míč neudržel, míč mu vypadl, a brankář se ho pokusil zastavit před brankovou čarou. Podařilo se mu to? Lidský faktor v podobě fotbalových rozhodčích rozhodl tak, že Kozačik míč brankovou čáru přejít nenechal.

 



Ostravě body nikdo nevrátí a možná ji budou v boji o záchranu chybět.

V Premier League stále spoléhají na lidský faktor, ale u tak zásadní situace jako je uznání nebo neuznání branky si nechávají poradit od systému Hawk-Eye. Tento systém funguje obdobně jako v tenise, pouze s trošku jiným principem. Systém narozdl od tenisu aktivně hlásí rozhodčím, pokud se míč dostane za brankovou čáru. Obdobný systém s názvem GoalRef otestovala FIFA na Poháru FIFA v Brazílii.

Důvodem je skutečnost, že podle statistik musí rozhodčí v 10% utkání řešit kontroverzní situace na brankové čáře, které mohou rozhodovat důležitá utkání.

Fotbal je o lidech, o chybách a o emocích. Je však otázka, zda již opravdu nenastal čas posunout fotbal do 21. století?