Rozhodnutí trenéra o, zda zruší nebo nezruší fotbalový trénink, který by měl probíhat za stálého deště závisí na několika faktorech. Zásadním faktorem je intenzita deště. Pokud je déšť lehký a neovlivňuje výrazně hřiště, trénink může zcela jistě bez problémů proběhnout. Pokud je ale déšť silný a způsobuje například velké louže, případně zaplavení velkých částí hřiště nebo je povrch příliš kluzký, tak je lepší trénink zrušit. Vždy je třeba zohledňovat především bezpečnost hráčů. Ideální je, pokud se hráči na trénink v nepříznivých podmínkám mohou připravit. V případě, že panuje nepříznivé počasí, tak je třeba hráče informovat - stejně jako jejich rodiče u mládežnických týmů - o tom, že trénink bude probíhat a to v dostatečném předstihu.   

Fotbalový trénink v dešti může mít smysl! Pomáhá hráčům zvyknout si na kluzký terén, jiný odskok a pohyb míče po mokrém hřišti, jiný pohyb, reakce a motoriku hráčů i spoluhráčů a především zlepšuje jejich schopnosti v obtížných herních podmínkách, se kterými se mohou potkat v zápasech, kde se jim budou získané zkušenosti hodit. Práce v náročnějších herních podmínkách posílí fyzickou a mentální odolnost hráčů, což může být přínosné v náročnějších zápasech nebo starších věkových kategoriích, kde rozhodují maličkosti. 

 

Pokud by nepříznivé počasí trvalo delší dobu a fotbalový trénink byl byl příliš často odkládán kvůli počasí, může to ovlivnit motivaci některých dětí. Občasný trénink v dešti může pomoci udržet jejich zájem a odhodlání. Společný trénink za nepříznivého počasí může posílit týmového ducha a odhodlání hráčů. Může to být příležitost pro hráče, aby ukázali svou vytrvalost a odolnost. Na druhou stranu je třeba vyvážit to, že v těžkých podmínkách se trénink může stát méně efektivním, pokud jeho cílem zlepšení techniky nebo taktiky. Zcela jistě bude také existovat množina hráčů a zejména jejich rodičů, které hraní v nepříznivých podmínkách může odradit a snížit jejich chuť do trénování. 

Tipy na články zaměřené na zdraví:

 

Pokud fotbalový trénink probíhá za deštivého počasí, tak je třeba se na něj důkladně připravit a eliminovat možná rizika. V průběhu celého tréninku je důležité sledovat měnící se podmínky a případně přizpůsobit trénink tak, aby byl bezpečný, ale i efektivní.
 

Deštivý trénink z pozice hráče

Z pohledu hráče je důležité si před tréninkem zvolit vhodné oblečení, ideálně voděodolné, ale současně prodyšné , tak aby se hráč udržel v suchu a teplu. Stejně tak je potřeba přistoupit k výběru kopaček a zvolit ty s dobrým gripem a voděodolnými vlastnostmi, které pomohou předcházet uklouznutí a pádům způsobeným mokrým nebo kluzkým povrchem hrací plochy. Zvláštní pozornost by měla být věnována ponožkám, které by měly být teplé a rychleschnoucí, ideálně z materiálů jako je merino vlna nebo syntetické vlákna. Cílem je, aby se hráči vyhnul prochladnutí!  

Vedle sportovního oblečení a kopaček by každý hráč před tréninkem měl připravit jak náhradní oblečení, tak ale i tašku nebo vak na špinavé oblečení, do kterého po tréninku uloží mokrého oblečení z tréninku. Zapomenout by neměl ani na ručník, pro důkladné vysušení před převléknutím.

V průběhu tréninku by neměli zapomínat na pitný režim a hydrataci, protože i když prší, tak ztrácí tekutiny.  

 


Deštivý trénink z pozice trenéra

Před každým tréninkem, kde se dle předpovědi očekává nepříznivé počasí, o čemž by se měl trenér průběžně informovat, aby se mohl na trénink lépe připravit, by mělo dojít ke kontrole hrací plochy, kde by měl trénink probíhat. Je třeba zhodnotit stav hřiště. Pokud je příliš kluzké nebo v horším stavu, může být lepším rozhodnutím zvolit alternativní plochu nebo upravit obsah tréninkové jednotky. V deštivém počasí může být lepší zaměřit se na technické cvičení a dovednosti než na intenzivní běhání nebo kontaktní hry. Vždy přizpůsob trénink podmínkám a bezpečnosti hráčů. Pokud je terén příliš nebezpečný, může být lepší trénink odložit.

Z pohledu tréninku je třeba akcentovat úvodní část, zahřátí a zapracování organismu, před hlavním zatížením ve vlastní tréninkové jednotce, tak aby došlo k eliminaci zranění, nejčastěji svalovým, případně pádům na hlavu.

Trenér by vždy měl zohlednit zdravotní stav hráčů svého týmu. Pokud jsou někteří hráči nachlazení nebo mají jiné zdravotní problémy, tak by trénink, který by mohl jejich stav zhoršit, vynechat.       


Jaká jsou rizika spojená s tréninkem v dešti?

  • kluzký terén, který přináší zvýšené riziko uklouznutí a potenciálního zranění.
  • zranění, která je důsledkem neadekvátního zahřátí nebo kluzkých podmínek,
  • dehydratace, která je způsobená nedostatečným přísunem tekutin,
  • problémy prochladnutím, pokud hráč není dobře oblečený a dostatečně chráněný,
  • zhoršená viditelnost, která může ovlivnit vnímání míče, spoluhráčů i protihráčů.


Závěr

Fotbalový trénink v dešti pomáhá hráčům zvyknout si na nepříznivé podmínky, které mohou nastat během zápasů. Hráči se mají šanci naučit zpracovávat, kontrolovat a ovládat míč na kluzkém terénu, při kterých se snaží naučit překonávat nepříznivé podmínky a zvyšují svou mentální a fyzickou vytrvalost. Z pohledu trenéra je je zachována kontinuitu tréninkového procesu i za nepříznivého počasí, což však musí jít ruku v ruce s bezpečností pro hráče.

Naproti tomu deštivý fotbalový trénink a kluzký trenér zvyšuje pravděpodobnost úrazů, jako jsou poranění svalů, podvrtnutí nebo pády. Při dlouhodobém vystavení hráčů vlhku může vést tento stav k prochladnutí nebo respiračním problémům. V nepříznivém počasí může být obtížné udržet požadovanou úroveň techniky a intenzity tréninku. Pokud trénink neprobíhá na UMT, tak deštěm nasáklé hřiště může být poničeno nebo se může zhoršit stav jeho povrchu.

 

TIP REDAKCE