Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
norimberk_stadion_150V posledních letech se stále snažíme více reagovat na neuspokojivou konkurence schopnost českého fotbalu a hledáme nové cesty a systémy, jak zastavit tento propad. Při analyzování všech příčin a aspektů v drtivé většině názorů skončíme u práce s mládeží.

V rámci studia Licence A – trenér mládeže FAČR je mimo jiné jedna z povinností absolvovat stáž v českém nebo zahraničním profesionálním klubu. Jako studenta zmíněného kurzu, mne tato povinnost přivedla k myšlence pokusit se získat srovnání systému práce s mládeží u nás a jinde.

Volba padla na Německý bundesligový klub 1. FC Norinberk. Tento Bavorský klub je dlouholetým účastníkem nejvyšších Německých soutěží ve všech věkových kategoriích.

Jako trenér dorostenců v FC Viktoria Plzeň jsem měl několikrát možnost konfrontovat se se stejnou věkovou kategorií v rámci přípravných utkání, v kterých nás německý soupeř vždy překonal především v kondiční a dovednostní připravenosti, stejně tak v celkové vyspělosti a týmové souhře.

Poloha Německa a stejné geografické podmínky pak nahrávají reálnému zamyšlení, co dělají jinak?

Prvotní obavy z nedostatku zájmu o spolupráci a akceptování možnosti nahlédnout k těm nejinternějším informacím tohoto klubu vzali za své hned během první komunikace s vedoucím centra mládeže v Norinberku Rainerem Zietschem. Ten potvrdil možnost stáže v  Bavorském klubu, ale týdenní program muselo schválit ještě sportovní grémium klubu. I to veškerá přání akceptovalo a přiřadilo k jednotlivým oblastem zájmu “Ansprechpartnera“ který měl v kompetenci poskytnout požadované informace.

Stáž jsme společně s trenérem žákovských kategorií FK Teplice a spolustudujícím Licence mládeže Jakubem Pintravou absolvovali v týdnu od 21.2. do 25.2.2011. Zaměřili jsme se na celkový chod klubu, jeho filozofii, organizační strukturu a koncepci. V oblasti metodiky na žákovské a dorostenecké kategorie, detailněji pak na U15U17.

tým

soutěž

„A“ tým

Bundesliga

U23

Regionalliga Sud

U19

Bundesliga

U17

Bundesliga

U16

Bayernliga (U17)

U15

Regionalliga Sud

U14

Bayernliga Nord (U15)

U13

Bez soutěže (přípravná utkání)

U12

Bezirkoberliga (U13)

U8 až U11

Přípravná utkání + turnaje

Všechny mládežnické týmy využívají areálu centra mládeže nedaleko od hlavního EasyCredit stadionu. K dispozici měli i během naší stáže, kdy celý týden dosahovali teploty až k -15 °C šest travnatých ploch, jednu velkou a jednu malou plochu s umělým povrchem, jedno hřiště s kvalitní měkkou zeminou, umělý kopec, a regenerační okruh kolem areálu vysypaný pískem a kůrou. Součástí zázemí je i velká hala, posilovna a regenerační linka.

Během společného oběda s vedoucím centra mládeže Rainerem Zietschem jsme získali obrovské množství informací o postavení klubu. Velkým překvapením pro nás byla informace o nespokojenosti součastných představitelů klubu s postavením 1.FCN v rámci Německa a aktuální snaha o prosazení se mezi špičkové konkurenční týmy.

Postavení klubu v Německu
  • fanouškovsky nejsilnější Bavorský klub
  • sebekritické označení za „průměrný klub“
  • uvědomování si vlastních rezerv
  • 2010 – snaha o posun mezi německou špičku
  • změna dlouhodobé filozofie klubu

Největší podíl na dlouhodobé změně klubu má být právě v systému práce s mládeží.

mydva_ja_vpravo
 

Všichni hlavní trenéři od U15 byli nově obsazeni profesionály na plný úvazek. Stejně tak asistenti U19 a U23.

 Trenér U15 je zároveň hlavním koordinátorem žákovských kategorií, trenér U17 dorosteneckých, a profesionálem je i koordinátor a šéftrenér přípravek.
 

Dalšími články v systému jsou hlavní scout, kondiční a regenerační trenér, a tři fyzioterapeuti. Všichni v organigramu podléhají sportovnímu vedoucímu a vedoucímu centra mládeže.

 Celé centrum pak podléhá sportovnímu řediteli 1. FC Norinberk a trenéru A týmu.
 

Všichni hlavní trenéři, vedoucí centra mládeže, hlavní scout a Sportovní ředitel sdružují Sportovní grémium, které se vždy na začátku týdne schází k hodnocení sportovních záležitostí všech kategorií.
 

Napříč touto strukturou je zřetelný systém a snaha pracovat v rámci filozofie klubu, jejímž produktem by měl být silný hráč.

Aktuální filozofie klubu
  • kvalitní prací všech členů klubu vychovat, sportovně a mentálně silné hráčepro vlastní A-tým, region nebo jiné kluby v Německu
Představa silného hráče
  • špičkové ovládání míče v rovnováze s mentální a psychickou odolností i v těch nejtěžších herních situacích
Gremium se zaměřilo na několik základních bodů, které mají přispívat k provázanosti jednotlivých úrovní v klubu a zajištění odborného vedení a zajišťování služeb ve prospěch efektivity sportovní přípravy a vzdělání hráčů.

Koncepce a struktura
  • obsazení stěžejních pozic na plný úvazek
  • internát s přímou vazbou na klub 
  • spolupráce s Bertolt – Brech Schule 
  • „funkční“ sportovní gremium 
  • zaměření  na citlivý a přesný scouting 
  • posloupné cíle věkových kategorií 
  • využívání centrální metodiky 
  • používání centrálního softwaru