Co přinesl předposlední týden letních prázdnin na stránkách na portálu fotbalových trenérů www.trenink.com? Olomouc svedla srdnatý boj se španělskou Sevillou a po debaklu od Baníku si dokázala, že fotbal umí a parádně. Jen ten gól chyběl. Sparta rozšiřuje realizační tým o Jiřího Novotného, který bude působit především v roli pozorovatele a další exsparťan Tomáš Řepka, který musí před soudem vysvětlovat svůj zkrat a ne ten na hřišti, ale v životě.   

V pondělí jsme se se zaměřili na kombinaci a práci s míčem na malém prostoru, při které hraje velkou roli komunikace a spolupráce. Druhé cvičení jsme věnovali skupinovému tréninku, tentokrát pro útočníky, aby dokázali přijmout dlouhou přihrávku a vyřešit zakončení akce několika způsoby a ve čtvrtek jsme přinesli několik variant taktického cvičení se zaměřením na přenesení hry a uvolnění hráče v křídle.


Kombinace: Vyraž s míčem a zapoj do hry spoluhráče

Cvičení pro čtveřici hráčů s názvem Vyraž s míčem a zapoj do hry spoluhráče v sobě kombinuje rychlé vedení míče, techniku práce s míčem a spolupráci s dvojicí spoluhráčů, kteří se postupně zapojí do kombinace. Podobně jako v cvičení Uvolni se před kombinací, ve kterém po hráčích chceme, aby se před zapojením do kombinace uvolnili do volného prostoru.     

Cílem cvičení je nácvik intenzivního vyvedení míče a postupná, přízemní kombinace, do které se zapojují další dva hráči. Po hráčích požadujeme uvolnění a hledání prostoru, kde mohou přijmout míč, správné načasování náběhu a přihrávek, klamavé pohyby a po přijmutí míče rychlé a bezpečné vedení a ovládání míče. Po hráčích požadujeme komunikaci, která usnadní spolupráci. 

 

 

Střelba: Dlouhá přihrávka na útočníka a zakončení

V cvičení Dlouhá přihrávka na útočníka a zakončení trénujeme okamžiky, které předchází zpracování dlouhé přihrávky hrotovým útočníkem, která  přichází z hloubky pole a v cvičení dáváme možnost hráčům řešit cvičení variabilně a zakončit buď individuálně nebo přihrávkou na nabíhajícího podhrotového hráče.  

Cílem cvičení je naučit hráče z hloubky pole zahrát dlouhou přihrávku vzduchem na hrotového útočníka, který je převážně otočen zády k brance soupeře. Hrotový útočník musí umět odhadnout prostor, kde může dlouhou přihrávku zpracovat, dále s míčem pracovat a útočnou akci zakončit individuálně nebo připravit šanci pro hráče nabíhajícího z podhrotového prostoru.  

 


Taktika: Diagonální přenesení hry po kombinaci ve středu

Taktické cvičení pojmenované Diagonální přenesení hry po kombinaci ve středu vede hráče k nácviku vedení útoku ve středu hrací plochy pomocí jednodotekové přízemní kombinace s následným přenesením těžiště hry do křídelního prostoru na krajního hráče, který centruje na trojici nabíhajících útočníků.   

Cílem taktického cvičení je nácvik vedení postupného útoku, který je založen středním obráncem nebo středním záložníkem. Středový hráč rozehrává přízemní kombinaci mezi středovými hráči, po které následuje diagonální přenesení hry do křídelního prostoru. Křídelní hráč adresnou přihrávkou do pokutového území hledá jednoho z trojice nabíhajících hráčů. Po nabíhajících hráčích požadujeme správný výběr místa, tak aby byl pokryt co největší prostor pokutového území.   

 


 

sf-banner-800x200.gif