Jako každý rok, tak ani tentokrát nevím zda v okamžiku, kdy čtete tento článek, stále na silvestrovskou půlnoc čekáte nebo půlnoc už odbila a rok s číslovkou 2023 je minulostí a zmizel v propadlišti dějin. V roce 2023 se po dlouhých letech pražská Sparta dočkala ligového titulu a fotbalová reprezentace doklopýtala, v papírově jednoduché kvalifikační skupině, na Mistrovství Evropy v roce 2024, které proběhne v sousedním Německu. Paradoxně ještě hůře kvalifikaci zvládl skupinový favorit Polsko, které bude muset o svou účast na šampionátu ještě bojovat.

Fotbalová reprezentace už má jasno, že ve skupině se na Mistrovství Evropy utká s Portugalskem a Tureckem a počkat si bude muset na vítěze Play-off ligy C, což by papírově mělo být Řecko, ale šanci mají i Kazachstán, Gruzie nebo fotbalový trpaslík z Lucemburska. Přestože to tak na začátku prosince nevypadalo a po rezignaci trenéra reprezentace Jaroslava Šilhavého a jeho realizačního týmu vše směrovala ke jmenování Ivana Haška novým trenérem reprezentace, tak si budeme muset minimálně do ledna počkat. Otázka je, zda nás ještě nečeká nějaké další překvapení? 

V pohárové Evropě jsme měli čtyři zástupce. Tradiční trojku Spartu, Slavii a Plzeň, kterou po dlouhých letech doplnila pražská Bohemka. Pražský klub si užil dva evropské zápasy a FK Bodo/Glimt byl nad jeho síly. Především domácí zápas odehráli klokani bez respektu, ale soupeř byl prostě a jednoduše lepší.

Evropské absolutorium zaslouží plzeňská Viktorka, která sice přes vstoupila do předkol rozpačitě venkovním zápasem proti FC Drita, ale nakonec s přehledem přešla přes tři předkola prošla do základní skupiny, kterou zvládla naprosto famózně. Šest utkání ve skupině a šest vítězství je něco nevídaného, včetně dvou skalpů Dinama Záhřeb, pravidelného účastníka Ligy Mistrů, kterého v předkole Evropské ligy vyřadila pražská Sparta. Práce trenéra Koubka, jeho asistenta Trousila i celý plzeňský tým zaslouží respekt.

Pražská Slavia po losu na postup určitě myslela, ale určitě nikoliv z prvního místa, kdy za sebou nechala AS Řím, s trenérem Mourinhem na lavičce. Pět vítězství ve skupině, stejně jako v případě Plzně, nad očekávání nafouklo pohárový koeficient, který v následujících letech budou naše kluby jen těžko překonávat.   

Ligový mistr z Letné měl papírově nejsilnější skupinu a počítalo se spíše s tím, že projde do jara, ale ze třetí pozice do play-off Konferenční ligy. Nakonec Sparta do posledního kola bojovala o první místo. Předposlední domácí zápas s Betisem a poslední na Kypru zvládla a nebýt překvapivé výhry Rangers na Betisu, tak při výsledku 2:2 mohla skupinu dokonce vyhrát. Současně platí, že pokud by nezvládla poslední zápas Limassolem, tak mohly být jarní zápasy tabu.

Pro fotbalovou a především trenérskou obec přišla smutná zpráva v úterý 12.12.2023, ve večerních hodinách zemřel PhDr. Mario Buzek, CSc., dlouholetý člen prezidia Unie Českých fotbalových trenérů, vysokoškolský učitel posluchačů FTVS UK a vzdělavatel fotbalových trenérů v rámci školení nejvyšších licencí postupně v ČFS, ČMFS a FAČR. Mario Buzek byl také nepřehlédnutelným a iniciativním členem technických a trenérsko-metodických komisí. Osobně jsem rád, že jsem měl možnost s Dr. Buzkem spolupracovat, jako asistent trenéra, během našeho společného druholigového angažmá.

 

 

Fotbalový trenérský portál www.trenink.com se v roce 2023 zaměřil především na stabilizaci výkonu stránek při navyšujícím se počtu čtenářů jsme se zaměřili na rozšiřování obsahu portálu, který mohou čtenáři portálu využít na svém tréninku, především pak skupinovém. 

Velice aktivní jsme byli na sociálních sítích. Na Facebooku máme téměř 33.000 fanoušků, YouTube kanál překročil 20.500 odběratelů. Pokud jestě odběrateli našeho kanálu a chcete nás podpořit, tak budeme rádi pokud si přihlásíte odběr i se zvonečkem, který vás bude informovat o novinkách.

Vybudovali jsme nové Facebookové skupiny Fotbalový trénink pro děti a mládež, která má více jak 4600 fanoušků především z České republiky a Slovenska a skupinu Football / Soccer video training drills, jež má přes 64000 fanoušků a je cílena na anglicky hovořící fotbalové trenéry. V obou případech jsme podobně jako u YouTube kanálu o 100 procent navýšili počet našich fanoušků a sledujících.

Před Vánoci jsme napsali dopis Ježíškovi a pod stromečkem jsem si přáli podporu od svých čtenářů v podobě sdílení a komentování příspěvků na sociálních sítích. Bez podpory našich čtenářů v podobě sdílení článků a cvičení na sociálních sítí se v dnešní době i kvalitní obsah nedostane mezi čtenáře, který se o problematiku zajímají. Podpořte portál www.trenink.com a nebojte se komentovat a sdílet.  

Doufáme, že všichni naši čtenáři najdou v příštím roce na našich stránkách především inspiraci pro svoji další nelehkou trenérskou práci, která se ne vždy dostane takové docenění, jaké by si zasloužila. 
 
Pokud máte chuť a chcete se podílet na rozvoji portálu fotbalových trenérů, tak se k nám přidejte. Stejně tak budeme rádi, pokud nás odměníte a splníte nám naše přání, která jsme si napsali k Ježíškovi. Víme, že je mnohem jednodušší sdílet svoje příspěvky na vlastních sociálních sítích, ale pokud máte zájem oslovit široké publikum trenérských kolegů, tak máte možnost.
 
Ať už jsou vaše očekávaní jakákoliv, přeji jménem celé redakce šťastny nový rok 2024 a doufáme, že portálu www.trenink.com v příštím roce zůstanete věrni a pomůžete nám šířit inspiraci i dalším trenérům.


TIP REDAKCE