Image Trenér mládeže Miroslav Nemec, stále ještě nový autor web magazínu fotbalových trenérů trenink.com a především slovenský pedagog Univerzity Mateja Bela z Bánské Bystrice dnešním článkem zakončuje svůj čtyřdílný seriál. Prozatím na těchto stránkách vyšly tři díly - první , druhý a třetí ze seriálu Príklady pohybových hier pre detské kategórie vo futbale.

"V príspevku chcem prezentovať praktické príklady (zásobník) v praxi overených pohybových hier, ktoré som využíval ako tréner futbalových družstiev prípraviek a mladších žiakov vo veku 8 - 12 rokov," říká trenér Miroslav Nemec.

Vzápětí také dodává: "V prvej časti uvediem pohybové hry, ktoré zdôrazňujú rozvoj kondičných schopností a koordinačných schopností, v druhej pohybové hry na rozvoj herných zručností. Vzhľadom k rozsahu príspevku uvádzam len obmedzený počet hier, ktoré majú slúžiť skôr ako príklady."

Pri každej hre uvádzam jej zameranie, popis a možné obmeny, tak jak tomu bylo v případě prvního, druhého a třetího dílu.

20. Vykopávaná - vedenie lopty a jej krytie

Podobne ako predchádzajúca hra. Hráči s loptou sa pohybujú vo vnútri štvorca a snažia sa navzájom si vykopnúť loptu mimo štvorca. Vyhráva ten, ktorý udrží svoju loptu vo vnútri štvorca najdlhšie.

21. Triafaná do terča (obrázok) - prihrávanie a streľba

Dve družstvá stoja proti sebe vo vzdialenosti asi 15 - 20 m, hráči jedného družstva majú lopty a na pokyn sa snažia trafiť kužele vo vzdialenosti 5 - 10 m. Následne sa o to isté pokúšajú hráči druhého družstva. Hrá sa do 10 dotykov.



22. Zaháňaná kopaním (obrázok) - prihrávanie

Hrajú dve 10-členné družstvá na ihrisku rozmerov 20x50m (ihrisko primerane zmenšíme pri menšom počte hráčov). Vyznačíme stredné a koncové čiary. Družstva sú voľne rozptýlené na svojej polovici ihriska.

Všetci majú svoje číslo a postupne sa pri kopaní striedajú. Kop sa vykonáva po vlastnom nadhodení zo snahou čo najďalej do súperovho poľa. Kope sa z miesta, kam po prvý krát dopadla lopta na zem. Hrá sa tak dlho, až sa niektorej strane podarí odkopnúť loptu na určenú zadnú čiaru súperovho ihriska.



23. Lopta ponad (pomedzi) lavičku (povraz) - rozvoj citu pre loptu

Dvojice, trojice odbíjajú nohou, hlavou loptu ponad lavičku (povraz) na určený počet dotykov.

26. Hra so žonglovaním - rozvoj citu pre loptu

Hráči vedú loptu po zemi, určený vyvolávač zakričí "teraz!", všetci hráči zdvihnú loptu a začnú žonglovať. Kto udrží loptu najdlhšie vyhráva.

24. Zaháňaná lopty (obrázok) - prihrávanie, streľba

Obdoba predchádzajúcej hry, dve družstvá stoja na svojej polovici ihriska, v strede je ťažšia lopta (medicinbal), ktorú sa snažia triafaním lopty dostať za súperovu koncovú čiaru (počet lôpt na triafanie je ľubovolný). Tieto hry rozvíjajú presnosť prihrávania, preberanie lopty a streľbu.



25. Triafaná kopaním (obrázok) - prihrávanie a vedenie lopty

Hráči družstva stoja za sebou v 6 metrových vzdialenostiach. Posledný v každom družstve má pri nohách loptu, ktorí na povel prihrávajú predposlednému, ten ďalšiemu pred sebou atď. Ak sa lopta dostane k prvému, ten sa má trafiť do malej bránky vzdialenej 6 - 8m. Triafa tak dlho, až dosiahne cieľ a družstvo dostáva bod.

Po úspešnom kope hráč loptu vedením dopraví na koniec družstva a zahajuje druhé kolo. Ostatní sa posunú o 1 miesto smerom k bránke. Víťazom je družstvo, ktoré sa skôr vystriedalo.



26. Vykopnutie lopty z kruhu - prihrávanie, streľba

Šesť až osem hráčov utvorí kruh vzájomným uchopením sa za ruky v upažení. Jeden z hráčov je uprostred kruhu s loptou a snaží sa ju vykopnúť medzerami medzi hráčmi. Hráči, tvoriaci kruh, zabraňujú v strelení gólu tesnejším uzatváraním kruhu. Hráča vo vnútri kruhu striedame po určitom časovom intervale alebo po vykopnutí lopty von z kruhu - po dosiahnutí gólu. Spočítavame počet vykopnutí každému hráčovi.



{comment}