Věková kategorie přípravek je specifická tím, že ne všichni hráči začínají na stejné startovní čáře a jejich fotbalový růst má různou dynamiku. Proto se domníváme, že tréninkový proces u nejmenších věkových kategorií by měl být co nejpestřejší, tak aby hráči měli prostor osvojit si všechny důležité individuální herní činnosti.

Je trendem poslední doby, že v kategorii přípravek je trénink zaměřen především na individuální techniku, tedy vedení a ovládání míče a schopnost řešit soubojové situace 1:1. Stejně tak by neměla být upozaděna dovednost míč přesně přihrát nebo si ho narazit a schopnost hráčů pohybovat se bez míče.   

 
Narážečka a přihrávka pro přípravky

Cílem cvičení je naučit hráče přípravek a mladších žáků rozehrát útočnou akci a provést sled několika základních herních činností. Po hráčích požadujeme rozehrání akce, naražení míče, krátké intenzivní vedení míče a přesnou, důraznou přihrávku do malé branky. Po přihrávce pokračuje hráč v pohybu okolo mety umístěné v prostoru. 

 

 

Přihrávkový rohlík pro přípravky

Cvičení v sobě kombinuje několik základních herních činnost, které si musí hráči přípravek bezchybně osvojit. Jde především o pohyb bez míče, správný výběr místa spojený s přijmutím míče, jeho vedení a ovládání na malém prostoru a schopnost hráčů po sledu herních činností přesně přihrát. 

 

 


Výběr místa v kosočtverci pro přípravky

V cvičení jsou všichni hráči neustále zapojení do cvičení a během cvičení nevznikají prostoje a hráči nejsou v nečinnosti a maximálně využívají čas na tréninku. Snajou je naučit hráče reagovat pohybem hráče po odehrání míče přihrávkou, po hráčích požadujeme, aby si našli prostor pro přijmutí míče s další opakovanou přihrávkou na spoluhráče. 

 

 


Zakončení kombinace ve tvaru písmene Y pro přípravky

V cvičení se zaměřujeme především na schopnost hráčů odpoutat se od soupeře a vytvořit si prostor pro přijmutí míče. Cílem cvičení je nácvik přípravné kombinace pro věkovou kategorii přípravek, která předchází zakončení do malé přenosné branky. Hráči se v kombinaci klamavým pohybem snaží odpoutat od pomyslného obránce a vytváří si tak prostor pro přijmutí míče, aby se následně mohli zapojit do kombinace.  

 


 

 

Narážečka a ovládání míče pro přípravky

Všechny varianty cvičení Narážečka a ovládání míče pro přípravky u hráčů rozvíjí schopnost provést sled herních činností, kdy se v různých obměnách hráči dostanou k vedení míče, práci s míčem na malém prostoru, naražení se spoluhráčem a přijmutí míče po předchozí přihrávce. 

 

 

 

Zakončení po kombinaci a vedení míče pro přípravky

Cvičení které je určeno pro přípravky je zaměřeno na nácvik přípravné, přízemní kombinace s opakovaným naražením. Přípravná kombinace má za cíl uvolnit posledního hráče, který přijme míč, krátce ho vyvádí mimo prostor kde probíhala kombinace a akci zakončuje do malé přenosné branky.  

 


Tipy na související články