Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 
smetana_100Cílem seriálu článku, který vychází z bakalářské práce autora, je seznámit hráče fotbalu se základy a zásadami pitného režimu, přiblížit jim druhy nápojů, vysvětlit důležité pojmy a říci, kdy je vhodné konzumovat tekutiny pro udržení jejich sportovního výkonu.

"K problematice pitného režimu ve fotbale potřebujeme znát i základní fyziologické aspekty," říká autor článku Lukáš Smetana, který dnes publikuje šestý díl seriálu. Sedmý díl navazuje na část s názvem Kofeinové náboje

"Po fyziologické stránce je fotbal sportem skládající se z velmi pestré škály pohybových aktivit. Střídají se v něm vysoce intenzivní sprinterské úseky s momenty o nízké intenzitě jako je chůze a lehké poklusávání," říká autor seriálu.

Džusy

Ovocné džusy jsou zdrojem esenciálních látek jako je vitamin C, draslík a foláty. Jsou také bohaté na fytochemikálie, které se vyskytují v ovoci i zelenině a chrání naše buňky a DNA před poškozením. Džusy jsou výborným zdrojem vápníku a některé i vitaminu D, který pomáhá vápník vstřebávat. Ve 100 % džusu (Tab. 5) není žádný přidaný cukr, pouze přírodní cukr, který najdeme v ovoci. Džus je považován za „nutričně hutný" nápoj, protože má vyšší nutriční hodnotu než ostatní nápoje. Džusy obsahují hodně vlákniny, která působí projímavě a odvádí vodu z těla (http://www.fruitjuicefacts.org/healthbenefits.html).

Nápoje vyráběné z ovoce dělíme na ovocnou šťávu, ovocnou šťávu z koncentrátu a nektar. Ovocnou šťávu získáme přímo z ovoce. Ovocnou šťávu z koncentrátu dostaneme z koncentrované ovocné šťávy opětovným doplněním vody, která se odpařila během koncentrace. Nektar je ovocná šťáva s přídavkem vody, kde minimální obsah ovocné šťávy se liší podle druhu ovoce (Večerková,2004)

smetana_pitny_rezim_4

Složení 100 % pomerančového džusu na 100 ml (http://www.kaloricketabulky.cz/pomerancovy-dzus-100-/).

Čaj

Čaj (latinsky Camelia sinensis) můžeme zařadit hned po vodě jako druhý nejběžnější nápoj. Pěstuje se ve více než 30 zemích na celém světě a průměrná denní spotřeba je odhadována na 120 ml na osobu. Jeho pravidelné používání má na organismus blahodárné účinky. To způsobují tzv. polyfenoly a flavonoidy, které se přirozeně vyskytují v čerstvých čajových lístcích.

Rozlišujeme čaj černý, zelený a jejich mezistupněm je tzv. čaj oolong, který však představuje pouze 2 % světové produkce čaje (Vítek, 2010).

Zelený čaj se vyrábí z čerstvých čajových lístků a oproti černému nebo oolong čaji obsahuje větší množství látek působících preventivně proti srdečně-cévním onemocněním a nádorům (Clark, 2009).