"Odpoutat se od bránícícho hráče nebo naopak jako bránící hráč včas přistoupit k útočníkouvi je záležitostí prvních pár kroků," říká autor seriálu s názvem Přihraj a vyraž bez míče. Tento seriál má podobné zaměření jako dříve publikovaný seriál Reaguj a vyraž.
 
Seriál je určen pro mládežnické týmy od věkové kategorie mladších žáků. Hráči se musí v průběhu cvičení vyrovnat s proměnlivými podmínkami. Po hráčích požadujeme, aby se orientovali v prostoru a podle toho se v herní situaci zachovali.
 
První díl herně-kondičního cvičení je zaměřen na rozvoj startovní rychlosti a akcelerace po předchozím odehrání míče na spoluhráče. Směr přihrávky a směr vyražení maximální možnou akcelerací se liší a je závislé na konkrétní herní situaci.
 
Druhý díl seriálu je opět cílen na rozvoj startovní rychlosti. Vyražení předchází naražení míče se spoluhráčem a jeho další naražení na třetího hráče. Směrování přihrávky, cíl vyražení maximální možnou rychlostí se, v závisloti na konkrétní herní situaci, liší.
 
Třetí cvičení seriálu je určeno pro rozvoj startovní rychlosti, ale s důrazem na schopnost správně a včas se rozhodovat. Vyraženíkterému předchází naražení míče se spoluhráčem a jeho další naražení na dalšího hráče v herním prostoru. Při vyražení maximální možnou rychlostí hráč obíhá jeden z rohů herního prostoru. 
 
Poslední čtvrtý díl seriálu je organizačně nejnáročnějším cvičením. Rozvoj startovní rychlosti je kombinován s nutností koncentrovat s ena více podnětů vpodobě dvojice míčů. Cvičení klade důraz na schopnost rozhodovat se a orientovat se v prostoru.
 
 TIP REDAKCE  
Rozvoj ryclostních schopností hráčů fotbalu