REDAKCE  Vánoce se pomalu blíží a my se podíváme co dva týdny před Štědrým dnem vyšlo na stránkách portálu fotbalových trenérů www.trenink.com? V týdnu proběhly v Praze a Olomouci velké doškolovací semináře pro trenéry, které pořádala FAČR ve spolupráci s UČFT. V Mladé Boleslavi Leoš Kalvoda neustál sérii šesti utkání bez výhry a nahradil ho Martin Svědík.  
 
V pondělí jsme se zaměřili na jednoduchou kombinaci s opakovaným naražením míče, následně jsme se zaměřili na výběr místa po přihrávce a před přihrávkou a na závěr jsme se inspirovali u cvičení v mládežnické akademii Ajaxu Amsterdam
 
Seriál: Opakované narážečky v obdélníku
Hra na jeden dotek je alfou a omegou současného, neustále se zrychlujícího fotbalu. Nácvik kombinace na jeden dotek a pohyb hráčů po odehrání míče jsou neustále se opakující součásti cvičení v seriálu.
 
Obě dvě části seriálu je možné zařadit buď do úvodu tréninku nebo třeba také jakou součást předzápasového rozcvičení pro hráče základní sestavy.
 
Seriál: Výběr místa a naražení v trojúhelníku
"Cvičení jsem v tréninku mladších a starších žáků zařazoval do průpravné části tréninkové jednotky," říká autor seriálu cvičení.
 
Dvoudílný seriál nabízí trenérům jednoduché cvičení se zaměřením na přihrávání a naražení. V obou případech je výhodou jednoduchá organizace a proměnlivé podmínky, které nastávají v průběhu cvičení.
 
Seriál: Narážečka vpřed a vzad
Seriál cvičení je inspirován tréninkovým cvičením holandského trenéra Franka de Boera, v době kdy působil v Ajaxu Amsterdam a nedávno se představil jako trenér italského Interu Milán v utkání Evropské ligy proti pražské Spartě.
 
Cílem obou cvičení ze seriálu Narážečka vpřed a vzad, určeného pro osm hráčů, je nácvik kombinace s využitím naražení míče vpřed a vzad na krátkou vzdálenost, s následným přenesením mimo těžiště hry.