Od pondělí 20.4.2020 se pro všechny profesionální fotbalové kluby otevřel prostor pro zahájení společného tréninkového procesu a přípravy profesionálních fotbalistů na venkovních hřištích. Pro tréninkové jednotky jsou stanoveny přesná pravidla a omezení. Trénink musí probíhat skupinovou formou s tím, že tréninková skupina může mít maximálně 8 hráčů.

Týmy musejí dodržovat hygienická opatření. Hráči se musejí vyvarovat soubojových a kontaktních cvičení, musejí mít nejméně dvoumetrové rozestupy, nesmějí se ve společných prostorách sprchovat a na trénink smějí cestovat jen individuálně. Klub navíc musí zajistit dezinfekci tréninkových pomůcek. Přinášíme výběr cvičení pro tři kategorie organizace tréninkových cvičení

První kategorie cvičení je určena pro 8 hráčů do pole, druhá kategorie pro 7 hráčů do pole a 1 brankáře a poslední kategorie je pro 6 hráčů do pole a 2 brankáře

 


► 8 hráčů do pole

 

Kombinační cvičení je zaměřeno na nácvik kombinace "přihraj a běž", pohybu hráčů po odehrání míče a techniky přihrávání a naražení. 

Během cvičení dbáme především na správné technické provedení, dobré načasování přihrávky a náběh hráče, který se jako třetí zapojuje do kombinace. 

Cílem je naučit hráče spolupracovat při kombinaci a pracovat s míčem, s častými změnami směru a klamnými pohyby.   

Cvičení hráče vede k seběhnutí pro míč k vlastním hráčům, kteří jsou v hloubce pole. Hráč bez míče se musí uvolnit, tak aby hráč s míčem mu ho mohl přihrát, přestože je otočen k brance soupeře s cílem zapojit do kombinace třetího spoluhráče. 

Kombinační cvičení je určeno pro skupinový trénink, buď jako součást rozcvičení nebo pro taktický trénink skupiny záložníků. Po hráčích požadujeme přímé vedení kombinace, hru na jeden dotek a rotaci na jednotlivých pozicích.  

Cílem hry je naučit hráč přenášet při kombinaci čtveřice hráčů na malém prostoru těžiště hry a uvolnit jednoho z hráčů, tak aby s míčem u nohy provedl míč přes plochu jednoho z pěti trojúhelníků uvnitř herního prostoru.

Cílem cvičení je nácvik jednoduché kombinace, výměny místa, náběhu do volného prostoru, přijmutí míče a jeho navedení do pozic, kde je možné přihrát nebo přesně zakončit do malé přenosné branky. 

Cílem cvičení je naučit hráče připravit si přípravnou kombinaci mezi trojicí hráčů prostor pro zahrání přízemní průnikové přihrávky. Během přípravné kombinace se soustředíme na správnou techniku provedení přihrávky, kvalitu naražení a jeho načasování. 

 

► 7 hráčů do pole a 1 brankář

 

 

 

Cílem cvičení je nácvik přijmutí míče od hrotového nebo podrotového hráče v prostoru před pokutovým územím, jeho zapojení do kombinace se středovými záložníky, trénink průnikové přihrávky na koncového útočníka a přihrávka na křídelního hráče, který akci zakončuje po obhození střelbou prvním dotekem z prostoru odkud nejčastěji padají branky.

V kombinačním a střeleckém cvičení se hráči postupně vymění na všech pozicích, přihrávají a naráží si míč, ve finále pak musí načasovat jak náběh do volného prostoru, tak náběh do pokutového území.

Cílem herního cvičení je naučit hráče v tréninku reagovat na proměnlivé podmínky, které se tak často vyskytují v utkání. Cvičení si klade za cíl naučit se hráče rozhodnout jak situaci hráč vyřeší v početně nevýhodné situaci 1:2. Bránící hráče musí zareagovat na útočícího hráče s míčem.

 

► 6 hráčů a 2 brankáři

 

 

Cvičení svou organizací a svými pravidly vede hráče k efektivnímu řešení soubojových situací, motivací je soutěž mezi týmy nebo jednotlivci. Cílem je rychlé a kreativní řešení s využitím změny směru vedení míče. Bránící hráči se musí pokusit o konstruktivní odebrání míče a následnou střelbu ze střední vzdálenosti.

V cvičení si hráči přípravnou kombinací vytváří prostor pro náběh podhrotového hráče na finální přihrávku a zakončení akce z prostoru pokutového území. 

Cílem cvičení je naučit hráče jednoduchou formou průpravného cvičení přijmout bokem nebo zády k brance soupeře finální přihrávku na hranic pokutového území a následně akci zakončit střelbou. Variabiltu provádění cvičení zaručují sami hráči, kteří si určují z jaké pozice mají zakončit.

Cílem cvičení je aby útočníci, kteří se dostanou k zakončení v prostoru pokutového území, odkud statisticky padá nejvíce branek, získali jistotu při pohotovém  zakončení prvním dotekem. Po zakončujících hráčích požadujeme zahájení jednouduché přípravné kombinace a náběh do prostoru odkud hráč může zakončit prvním dotekem. 

Cílem cvičení je nácvik taktického chování dvojice útočníků při kombinaci, která přichází finální přihrávce na jednoho z dvojice útočníků. Po útočnících požadujeme   aktivní zapojení do kombinace, uvolnění se do prostoru, načasování náběhu a přijmutí míče, který útočník navádí do střelecké pozice a buď ji individuálně zakončuje nebo přihrávkou hledá druhého z dvojice útočníků.  


TIP REDAKCE